Gre za Evropsko centralno banko (ECB), ameriško, britansko, švicarsko in kanadsko centralno banko. Borze so že zabeležile porast tečajev.

Ameriška centralna banka namerava v okviru enomesečne akcije primarnim borznim trgovcem omogočiti izposojo dodatnih do 200 milijard dolarjev v obliki zakladnih vrednostnih papirjev. Te bo ponudila prek tedenskih dražb, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Banke v ZDA so po izbruhu krize na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov sredi lanskega leta odpisale za več milijard dolarjev naložb. Prišlo je do padanja cen nepremičnin, kreditna kriza je okrnila tudi rast ameriškega gospodarstva, posledice teh dogodkov pa so se pojavile tudi v drugih predelih sveta, zlasti v Evropi.

ECB bo bankam posodila novih 15 milijard dolarjev, britanska centralna banka 20 milijard dolarjev, švicarska šest milijard dolarjev, kanadska pa štiri milijarde dolarjev. Poleg tega so banke uvedle še nekaj drugih ukrepov, še poroča dpa.

Skupna akcija centralnih bank je pognala navzgor današnje tečaje delnic na vodilnih borzah v Evropi in ZDA, poleg tega pa je nekoliko okrepila vrednost dolarja v primerjavi z drugimi valutami, še posebej v primerjavi z evrom. Slednji je danes dosegel rekordno vrednost 1,55 dolarja, po objavi skupne akcije centralnih bank pa se je spustil pod 1,54 dolarja.