Že leta 2000 smo bili ob počastitvi stoletnice Gostičevega rojstva priče zelo kakovostnim prireditvam v Sloveniji in na Hrvaškem. Na koncertih so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij. Gostičevi dnevi se odvijajo pod okriljem Kulturnega društva Jožeta Gostiča iz Homca skupaj z Društvom prijateljev Opere Zagreb, s SNG Opero in baletom iz Ljubljane in Opero HNK iz Zagreba, letos pa sta se jim pridružila še Opera HNK iz Splita in SNG Maribor. Kot vsa leta do zdaj jim bosta tudi tokrat družbo delala Slovenski komorni zbor ter zbor in orkester Consortium musicum pod vodstvom dirigenta Mirka Cudermana.

Odprtje Gostičevih dni je bilo 23. februarja v Operi HNK v Splitu, kjer so izvedli Gounodovega Fausta. Jože Gostič je v tej operi nastopil na Splitskem poletnem festivalu leta 1955 skupaj z Eleanor Steber, Tomislavom Neralićem in Vladimirjem Rudžjakom pod dirigentskim vodstvom Mladena Bašiča. Letos so se v glavnih vlogah pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića in v režiji Krešimirja Dolenčića predstavili Tomislav Mužek, Ondrej Mraz, Kiril Manolov, Božo Župić, Valentina Fijačko, Helena Lučić in Žana Marendić Bučević.

Na nocojšnjem slavnostnem koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah bodo v glavnih vlogah nastopili solisti Marija Kuhar, Domagoj Dorotić, Marko Mimica in Ljubomir Puškarić iz Opere HNK Zagreb ter Simona Raffanelli Krajnc, Ivan Andres Arnšek, Slavko Sekulič in Matej Vovk iz SNG Opera in balet Ljubljana. Osrednji del koncerta bo posvečen spominu na Gostičev solistični nastop iz leta 1929, ko se je takrat še mladi Gostič prvič predstavil na opernih deskah, in sicer v vlogi Lenskega v operi Jevgenij Onjegin avtorja P. I. Čajkovskega. Poleg odlomka iz omenjene opere bomo lahko prisluhnili še odlomkom iz oper Ljubezenski napoj G. Donizettija, Dekleta z zahoda G. Puccinija in večnih del, kot so La Traviata, Simona Boccanegre, Ples v maskah, Don Carlos, Sicilijanske večernice in Rigoletto nepozabnega Verdija.

Jutri bosta v okviru Gostičevih dni na sporedu kar dve prireditvi. V dopoldanskem času bo msgr. Jožef Lap v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu daroval spominsko sveto mašo, ki jo bo z delom Missa Sancti Josephi J. G. Albrechtsbergerja spremljal Slovenski komorni zbor. Pozneje bodo med drugim izvedli tudi odlomke iz slovenske opere Gorenjski slavček, v kateri je slovel Gostič, tokrat pa bodo v glavnih vlogah nastopili Elena Dobravec, Rebeka Radovan, Matjaž Stopinšek, Matevž Kink, Rok Bavčar, Theresa Pult, Robert Vrčon, Matej Vovk in Peter Martinčič.

Velikega tenorista se bodo spomnili tudi v SNG Maribor, posvečajo pa mu opero Carmen, ki je na rednem sporedu od 22. februarja letos. Pod dirigentskim vodstvom Simona Robinsona se bodo 9. Gostičevi dnevi zaključili na dan žena. Nastopila bosta zbor in orkester SNG Maribor, med solisti pa bodo Karine Ohanyan, Janez Lotrič, Valentin Enčev, Sara Eterno, Marko Mandir, Jaki Jurgec, Nina Andreeva in Rebeka Lokar.