Gostinci, ne samo zasavski, se lahko obiskov inšpektorjev in kazni bojijo še kakšen teden ali dva, potem bo nekaj časa mir, saj bo zunaj dovolj toplo in zagrizeni kadilci ne bodo več zmrzovali zunaj. Po precej zanesljivih informacijah bodo inšpektorji v teh dveh tednih še trdo delali in naredili veliko inšpekcijskih pregledov gostinskih lokalov po vsej Sloveniji.

Pri tem bodo imeli do izgovorov o kajenju v zasebnih prostorih ničelno toleranco oziroma bodo takšne gostince strogo kaznovali. Kot smo izvedeli, tudi Sandi Ritter, ki dovoljuje gostom kajenje v prostorih, kjer ima prijavljeno začasno bivališče, ni več edini, ki je bil doslej kaznovan zaradi kršenja protikadilskega zakona. Inšpektorji so zadnje čase namreč napisali kar nekaj kazni. Ne samo gostincem, temveč tudi gostom, ki so kadili po lokalih. Po drugi strani pa imajo inšpektorji zaradi precej nejasnosti v zakonu z nekaterimi gostinci težave, saj jih za zdaj sploh ne morejo kaznovati. Takšen poseben primer je lokal v Trbovljah in Zagorju. Lastnica zagorskega lokala na primer pravi, da se je že pred meseci za pojasnila obrnila na ministrstvo za zdravje. A odgovora še nima.

"Zakon je namenjen zaščiti zdravja zaposlenih, in zato ga ne kršim, saj gosti lahko kadijo v povsem ločenih prostorih in tudi s posebnim vhodom, kamor niti sama niti zaposleni ne vstopamo," trdi gostinka, ki hoče ostati neimenovana. Dodaja, da se nihče noče več izpostavljati, odkar je bil kaznovan Sandi Ritter. Se pa ogromno gostincev strinja, da je protikadilski zakon precej licemerski, saj gostinci lahko nemoteno prodajajo cigarete. Če pa kadilcem omogočijo kajenje v toplem prostoru namesto zunaj na mrazu, so lahko kaznovani. Kljub težavam, ki jih imajo s tem zakonom tako gostinci kot inšpektorji, v Združenju ponudnikov gostinskih storitev za zdaj niso bili uspešni glede uveljavitve nekaterih predlaganih sprememb. Esmeralda Canjuga Vidmar, predsednica združenja, pravi, da s predlaganimi spremembami skušajo pomagati predvsem majhnim gostincem, ki nimajo možnosti ali prostorov, da bi uredili zadeve v zakonsko dopuščenih možnostih. Zato je kršitev veliko. "Ocenjujem, da je v večjih mestih in centrih kršitev nekje med deset in petnajst odstotkov, na periferiji pa od trideset do petdeset odstotkov gostincev ne spoštuje tega zakona."

Intervju: Sandi Ritter in "legalna kršitev" protikadilskega zakona (video)