Raziskovalci z nove celine kadilcem priporočajo, naj zaužijejo vsaj 85 gramov mandljev na dan in s tem preprečijo pojav oksidativnega stresa in njegovih škodljivih posledic za organizem. V ciljni študiji je šestdeset mladih vojakov kadilcev mesec dni vsak dan zaužilo 85 gramov mandljev, prostovoljci iz druge, kontrolne skupine, pa kos svinjine z enako energetsko vrednostjo (500 kcal).

Ko so pripadnikom prve skupine izmerili biomarkerje oksidativnega stresa v krvi in urinu, so znanstveniki z druge strani Atlantika ugotovili, da redno uživanje mandljev človeka ščiti pred nevarnimi posledicami cigaretnega dima. Mandlji so namreč bogati z antioksidanti (zlasti z vitaminom E).

V okviru pričujoče raziskave so ameriški znanstveniki pod drobnogled vzeli tudi oksidativni stres, ki se pri človeku pojavi po tistem, ko je bil organizem dlje časa podvržen oksidantom oziroma je prišlo do zmanjšanja antioksidativne sposobnosti organizma. Takrat je priporočljivo poskrbeti za čim večji vnos antioksidativnih snovi v telo - na primer uživati mandlje. Plodovi mandljevca so izjemno okusni, obenem pa tudi najboljši naravni vir vitamina E. V vitaminu E pa vrsta strokovnjakov vidi najmočnejši znani antioksidant, ki učinkovito veže škodljive proste radikale v organizmu. Posameznik lahko zapade v oksidativni stres, ko zelo intenzivno trenira, ko v telo dobi premalo antioksidantov, ko živi nezdravo (kajenje, uživanje drog, pitje alkohola), pa tudi ko doživi emocionalni stres. V vseh teh situacijah v telesu ni več dovolj antioksidantov, ki bi varovali in popravljali poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Oksidativni stres je večkrat neposredno povezan z reaktivnimi vrstami kisika (ROS) in/ali vodi v nastanek le-teh.