"Rupel glavni ideolog protihrvaške politike"

Rupel 17 let vodi vojno proti Hrvaški, trdi Nacional, ki je Ruplovo fotografijo objavil na naslovnici ob stavku, da je "Rupel glavni ideolog protihrvaške politike". Zagrebški tednik dodaja, da "šef slovenske diplomacije od leta 1990 obravnava Hrvaško kot državo, ki ogroža slovenske nacionalne interese", kar je zapisal, kot spomni Nacional, tudi v svoji biografiji Prevzem zgodbe o uspehu.

Nacional piše, da je v "svetem pismu slovenske diplomacije" zapisano "sedem grehov hrvaške politike" in sicer od zavračanja dogovora Janeza Janše in generala Martina Špeglja iz leta 1991 o skupni obrambi pred velikosrbsko agresijo prek sporazuma Drnovšek-Račan do ERC in Biščevićevega podpisa v Bruslju leta 2004.

"Čeprav si Rupel z vsemi močmi prizadeva prepričati svoje kolege iz EU 27, naj nujno podpišejo SSP s Srbijo, so Nizozemci vztrajni: ne bo podpisa, dokler Beograd ne izroči vojnega zločinca Ratka Mladića Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije," pa piše Večernji list v prispevku Zaman Ruplove laži.

"Zaman Rupel vztrajno laže, da je Hrvaška podpisala SSP, preden je Gotovina končal scheveningskem priporu; kako pa bi ga lahko izročila, ko obtožnica proti Anteju Gotovini takrat še ni bila niti objavljena?" se sprašuje dopisnik Večenjega lista iz Bruslja. "Pristopna pogajanja je EU s Hrvaško sicer začela, ko je begunec še bil na prostosti, vendar je to storila, potem ko je glavna haaška tožilka Carla del Ponte potrdila, da je Zagreb naredil vse, da ga (Gotovino) najde."

Vprašljivo prijateljstvo med Ljubljano in Zagrebom

"Težko da nas Srbija torej lahko dohiti, če se hkrati ne upočasni napredek Hrvaške v EU. Rupel tudi na tem vestno dela, ampak uspel bo lahko le, če mu bomo tudi sami pomagali: če bomo prestavljali reforme javne uprave, pravosodja in ladjedelništva, dovolili korupcijo, kršili pogodbe...," sklene Večernji list.

Jutarnji list piše o hrvaško-slovenskih odnosih v luči izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je opozoril, da bo prijateljstvo med Slovenijo in Hrvaško izginilo, če bo Ljubljana ustavila pogajanja Zagreba z Brusljem. Pod naslovom "Slovenija ali aroganca majhnih" ocenjuje, da je "pri ljudeh najtežje imeti razumevanje za hibe, ki jih imaš tudi sam, ter da je to razlog, zaradi katerega Slovenci iritirajo Hrvate".

Kot dodaja, Hrvatom nihče ni bil kos v aroganci in razkazovanju mišic večjim državam, ko so hrvaški športniki, od nogometašev do smučarjev, dosegali vrhunske rezultate. Obenem pa so se Hrvati posmehovali Slovencem, kako so majhni in slabi v športu. Jutarnji list še dodaja, da je problem v tem, ker racionalne razlage v hrvaško-slovenskih odnosih niso dovolj, ker ljudi iritira nekaj, kar je v tem primeru zunaj in nad politiko.

"Morda se je aroganca v Slovencih zbudila na dan, ko so postali predsedniki EU. Vsekakor se je v Dimitriju Ruplu, Jelku Kacinu in tistemu tretjemu, ki mu bomo predrli gumo na avtomobilu, če pride k nam na morje, toda kdo bi bolje od nas razumel aroganco majhnih," piše književnik, novinar in kolumnist Jutarnjega lista Miljenko Jergović.