Vendar niso pojasnili vsebine dokumenta oziroma odgovorili na vprašanje, ali ZDA narekujejo slovensko predsedovanje EU, temveč so sporočili, da je MZZ v zvezi z nepooblaščeno objavo internega dokumenta sprožilo aktivnosti z namenom, da bi ugotovilo dejanske vzroke in ozadja objave.

Zato so odredili interno preiskavo in dodatno poostrili računalniški sistem glede dostopa do informacij ter na posvet v Ljubljano povabili slovenskega veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja. Naši sogovorniki iz diplomatskih vrst poudarjajo, da je povabilo veleposlaniku na posvet v Ljubljano v takšnih primerih izredno nenavadna poteza, ki po vsej verjetnosti kaže na iskanje krivca za odtekanje informacij na slovenskem veleposlaništvu v ZDA.

Pogovor na "nižji uradniški ravni"

O dokumentu in navodilih ameriške strani je včeraj spregovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Dejal je, da zadevo sicer še preučujejo, zavrača pa pomisleke, da kdor koli narekuje Sloveniji, kako naj vodi EU. Slovenija se po njegovih besedah usklajuje znotraj EU, Evropska unija se usklajuje z drugimi partnerji in zavezniki, vsak od zaveznikov ima seveda svoja stališča in pričakovanja, ki jih svobodno izraža, to pa še ne pomeni, da jih Slovenija sprejema in poskuša uveljavljati kot svojo oziroma evropsko politiko. Janša je povedal tudi, da depeše ni videl, in dodal, da je šlo "očitno za pogovore na neki nižji uradniški ravni".

Prvak SD Borut Pahor pričakuje, da bo zadevo najprej pojasnil minister Dimitrij Rupel, saj si to "ne le slovenska, ampak tudi evropska javnost zaslužita, saj Slovenija predseduje EU". Prepričan je, da se Slovenija zelo dobro zaveda občutljivosti evropske politike glede ameriških pritiskov nanjo. Najbolj pomembno se mu zdi, da slovenska politika, zlasti predsednik vlade, zelo verodostojno pojasni vsebino in namen tega dokumenta ter zatrdi, da bo slovensko predsedstvo EU brez pritiskov zunaj EU.

Vprašanja zunanjemu ministru Ruplu

Poslanka Zares Majda Širca je včeraj zunanjemu ministru že postavila več vprašanj, med njimi tudi, kako je mogoče, da podpisniki sporazuma o sodelovanju pri predsedovanju EU s takšnimi pogovori niso bili seznanjeni, in ali je v diplomatski praksi običajno, da velike države predsedujoči EU tako jasno naročajo, kaj naj bo omenjeno v določeni deklaraciji. Prvak Zares Gregor Golobič je včeraj poudaril nujnost zavedanja Slovenije kot predsedujoča EU, da mora tudi, ko govori z velikimi silami, v imenu EU uveljavljati stališča EU. Ne sme biti torej zgolj nabiralnik za želje, zahteve, tudi pritiske svetovnih sil, ki bi morda izkoristile nezadostno samozavest Slovenije za vplivanje na odločitve EU.

Velike sile imajo svoje želje

Zato je po Golobičevem mnenju prav, da je dokument prišel v javnost in da se ob tem v vseh dimenzijah poudari zahtevnost naloge, ki je povezana s predsedovanjem.

Predsednici LDS Katarini Kresal se zdi razumljivo, da imajo velike sile svoje interese in jih želijo uveljavljati prek Slovenije kot predsedujoče EU. Bistveno pa je po njenem mnenju, ali bo naša zunanja politika znala krmariti med različnimi interesi, da pri tem ne bo oškodovala politike EU.

"Ameriški pritiski na Slovenijo ob oziroma pred njenim predsedovanjem pomenijo grob poseg tako v načela delovanja Slovenije kot EU. Naravnost grozljivo pa je, da je slovenska vlada popolnoma apatično sledila in prisluhnila ameriškim zahtevam, na način, ki lahko pomeni izgubo popolne kredibilnosti in ugleda politično modre države, za kar smo si v preteklosti ob osamosvajanju nenehno prizadevali," pa je pogovore med slovensko in ameriško stranjo ocenil vodja poslanske skupine Lipa Sašo Peče.