V Sloveniji bo v času predsedovanja enajst neformalnih ministrskih srečanj. Prvo, srečanje notranjih in pravosodnih ministrov, bo do sobote potekalo na Brdu pri Kranju. Tam bo tudi večina drugih ministrskih srečanj, razen sestanka ministrov za ribištvo, ki naj bi bil na Obali.

Neformalna zasedanja različnih sestav Sveta EU so namenjena izmenjavi mnenj, kar državi, ki predseduje povezavi, omogoči, da si oblikuje strategijo o tem, kako določene dosjeje pripeljati do konca, in da zazna, kje so glavni problemi in pomisleki držav članic, je pred prvim neformalnim ministrskim srečanjem v Sloveniji dejal notranji minister Dragutin Mate.

Neformalna ministrska zasedanja bodo v času slovenskega predsedovanja običajno trajala dva dni, razen srečanja ministrov za zaposlovanje in socialne zadeve ter srečanja ministrov sedemindvajseterice, pristojnih za konkurenčnost, ki bosta trajali po tri dni.

Največ pozornosti običajno pritegne neformalno zasedanje zunanjih ministrov, znano tudi kot gymnich, po nemškem kraju, kjer je bilo prvo tovrstno srečanje. Vodje evropskih diplomacij se bodo na neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju sešli 28. in 29. marca, predvidoma pa naj bi se jim pridružili tudi kolegi iz držav Zahodnega Balkana.

Slovenija bo med predsedovanjem EU na neformalnih ministrskih srečanjih, ki bodo v Sloveniji zagotovila tolmačenje v francoščino, angleščino, nemščino in slovenščino. V začetku predsedovanja je bilo sicer nekaj vprašanj v zvezi s tolmačenjem v nemščino, a je slovensko predsedstvo sklenilo zagotoviti tolmačenje tudi v ta jezik, kot je v zadnjih letih sicer običajno v EU.

Ministri članic EU imajo poleg neformalnih tudi formalna srečanja, na katerih sprejemajo zavezujoče sklepe. Formalna zasedanja različnih sestav Sveta EU vedno potekajo v Bruslju na sedežu Sveta EU, razen aprilskih, junijskih in oktobrskih, ki tradicionalno potekajo v Luksemburgu.

Različne sestave sveta EU se v formalni zasedbi sestajajo različno pogosto. Tako se recimo zunanji, finančni in kmetijski ministri sestajajo enkrat mesečno, druge sestave sveta pa redkeje.

Slovenija bo v času predsedovanja EU poleg neformalnih ministrskih zasedanj gostila še okoli 150 srečanj na podministrski ravni.