Udeleženci delavnice o podnebnih spremembah, ki jo vsaka predsedujoča država EU že tradicionalno organizira ob začetku svojega predsedovanja, bodo danes in v torek razpravljali o že znanih temah. Na delavnici bo med drugim predstavljen program dela na področju boja proti podnebnim spremembam med slovenskim predsedovanjem.

Udeleženci bodo sicer govorili o dogajanju v minulih šestih mesecih ter o prihodnjih načrtih in ciljih Unije na tem področju. Pri tem bo poseben poudarek namenjen decembrski ministrski konferenci pogodbenic UNFCCC na Baliju, še posebej štirim stebrom na Baliju sprejetega akcijskega načrta: blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje podnebnim spremembam, razvoj in prenos tehnologij ter financiranje.

Kot so zapisali v slovenskem predsedstvu, pričakujejo "zelo intenzivno delavnico", saj so pred pogajalci pomembne naloge in dve leti napornega dela s pogostejšimi mednarodnimi zasedanji, ki naj bi do konca leta 2009 privedla do sprejetja celovitega globalnega sporazuma, ki naj bi po letu 2012 nasledil Kjotski protokol.

Na delavnici bodo poleg tega prikazane slovenske podnebne in pokrajinske značilnosti, predstavnica ameriškega kongresa pa bo imela predavanje o razvoju politik ZDA na področju boja proti podnebnim spremembam v zadnjem času, o zadnjih ukrepih kongresa na tem področju ter o pričakovanem vplivu bližnjih predsedniških volitev v ZDA na domačo in mednarodno podnebno politiko.