Astronomi so doslej odkrili že štiri planete, ki krožijo okoli dvojne zvezde v ozvezdju Raka, tokrat pa so prvič zunaj našega osončja v vesolju našli sistem s petimi planeti, je povedala Debra Fisher, astronomka z državne univerze v San Franciscu. Za razkritje tega oddaljenega osončja so potrebovali 18 let natančnega raziskovanja, saj je prvi planet, ki so ga našli, za obhod okoli svojega sonca potreboval 14 let.

Novoodkriti planet je petinštiridesetkrat večji od Zemlje in spominja na Saturn. Je četrti po oddaljenosti od zvezde, okoli katere se zavrti vsakih 260 dni, podobno kot Venera. Plinasti planet je nekoliko toplejši od Zemlje, vendar ne dosti, pravi Jonathan Lunine, astronom z univerze v Arizoni. Od zvezde je oddaljen 116 milijonov kilometrov, kar je manj kot Zemlja, ki kroži okoli Sonca v oddaljenosti 149 milijonov kilometrov, vendar je 55 Cancri nekoliko hladnejše sonce od našega.

Znanstvenike navdušuje misel, da bi v naslednjih desetletjih, ko bo to omogočila tehnologija, v sončnem sistemu našli planet, podoben Zemlji. Sistem je precej podoben našemu Sončevemu; zvezda 55 Cancri je po starosti in velikosti primerljiva s Soncem, ima pa tudi plinastega velikana, podobnega Jupitru, le da je štirikrat večji.

Astronomi doslej še niso odkrili planeta s kamnitim površjem, kakršna sta Venera in Zemlja, toda po mnenju prof. Geoffa Marcyja s kalifornijske univerze v Berkeleyju, ki vodi raziskovanje, je to samo še vprašanje časa in tehnologije, ki za zdaj omogoča le odkritje večjih planetov. Med četrtim in petim planetom je namreč skrivnostna vrzel, v kateri se lahko "skrivajo" še drugi, manjši planeti, veliki približno toliko kot Zemlja, Mars ali Venera.

Nobenega izmed planetov, ki krožijo okoli oddaljene zvezde, ni mogoče videti, je pa zgolj z daljnogledom v pravem času in na jasnem nočnem nebu vidna zvezda 55 Cancri.