V drugi krog, ki bo v nedeljo, 11. novembra, sta se uvrstila Lojze Peterle in Danilo Türk. Na volitvah je sicer glasovalo 992.245 volilk in volilcev, volilna udeležba pa je bila 57,67-odstotna.

Tretjeuvrščeni Mitja Gaspari, ki za Danilom Türkom zaostaja za 3717 glasov, je sicer po pošti iz tujine dobil drugo največje število glasov (59 več kot Türk), kar pa njegove uvrstitve ne spreminja. Od 6025 glasov po pošti iz tujine jih je največ, 2795, dobil Lojze Peterle, sledijo pa Mitja Gaspari (1105), Danilo Türk (1046), Zmago Jelinčič (358), Darko Krajnc (281), Elena Pečarič (189) in Monika Piberl (122). Kot je poudaril predsednik DVK Anton Gašper Frantar, volilna komisija ni niti v enem primeru ugotovila dvojnega glasovanja.

Peterle brez sprememb, Türk ostreje

Po objavi uradnih izidov sta Lojze Peterle in Danilo Türk nakazala nadaljnji potek kampanje. "Do zmage v prvem krogu nas je pripeljala zmerna govorica, volja po združevanju in tako nameravam strategijo voditi tudi v drugem krogu," je dejal Peterle, ki bo zavračal poskuse polarizacije na temah iz prejšnjega stoletja.

Računa na tiste volilce, ki se zavedajo, da polarizacija ni odgovor na nove izzive. Kot je dejal, je prepričan, da bodo njegovi podporniki storili vse, da bo njegov rezultat zmagovit tudi v drugem krogu.


Danilo Türk, ki je napovedal bolj vsebinsko in zato ostrejšo kampanjo, pa priložnost vidi predvsem v poglobitvi argumentov. Napovedal je, da bo volilcem predstavil konkretnejše vizije, v bolj vsebinski kampanji pa vidi zavezo za iskanje čim boljših odgovorov za prihodnost Slovenije. Predvsem pa pričakuje, da bodo volilci v čim večjem številu prišli na volišča.


Gaspari bo še presenečal

Čeprav mu je za uvrstitev v drugi krog zmanjkalo manj kot pol odstotka glasov, se Mitja Gaspari v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri glasovanju v tujini ne bo pritožil. Tudi v LDS se, kot nam je dejal Jožef Školč, ne nameravajo pritožiti, so pa pripravili predlog sprememb zakonodaje, ki ureja glasovanje po pošti.

V drugem krogu Gaspari ne bo podprl nobenega od kandidatov (v LDS bodo odločitev o morebitni podpori Türku sprejeli v torek na seji sveta stranke). Gaspari ostaja svetovalec na Ekonomskem inštitutu ljubljanske Pravne fakultete.

Glede nadaljnjega političnega angažmaja v LDS pa je dejal, da je med kampanjo začel razmišljati o širših vprašanjih, in upa, da bo svoja stališča lahko še kdaj izrazil. Na kakšen način in kdaj, pa se, kot je dejal, pustimo presenetiti.