Peratovićeva soproga je za hrvaško tiskovno agencijo Hino izjavila, da je policija njenega soproga prijela v sredo okoli 20. ure, potem ko so se policisti popoldne z njim neformalno pogovarjali na sedežu kriminalistov v Zagrebu. Povedala je, da so policisti pred tem v sredo zgodaj zjutraj preiskali njuno stanovanje in odnesli tri prenosne in en navaden računalnik, pa tudi nekatere dokumente, ki so jih povezali z kazenskim dejanjem, za katerega je osumljen njen 41-letni soprog.


Peratović je delal v različnih hrvaških časopisih in tednikih, nazadnje v Vjesniku in Globusu, že nekaj časa pa je samostojni novinar, ki objavlja tekste in video posnetke na lastnem blogu "45 lines". Veliko prostora je posvečal delovanju obveščevalnih služb na Hrvaškem in vojnim zločinom ter različnim oblikam kriminala.


Med drugim je v zadnjem času objavil tudi izjave ženske, ki je pričala o vojnih zločinih na območju Gospića in pri tem omenjala tudi vpletenost vidnega člana Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) in zdravnika Darka Milinovića, ki je bil tudi podpredsednik sabora. Hrvaški mediji ugibajo, da so Peratovića aretirali na podlagi informacij Varnostno-obveščevalne agencije (SOA) in tekstov, ki jih je objavil na svojemu blogu.


Podpredsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Zdenko Duka je danes izjavil, da je "načeloma proti policijskim preiskavam v stanovanjih novinarjev". Svet za medije Hrvaškega helsinškega odbora (HHO) pa je ocenil, da je pripor Peratovića "nevarna izjema v odnosu varnostnih organov do predstavnikov medijev".