Andrej Rus s fakultete za družbene vede pravi, da ima vlada do medijev prepotenciran odnos. "Ko o njej pišejo dobro, jih nerazumno podpira, ko ne, se z njimi spopade." Rusu se zdi ravnanje vlade nekoliko panično. "Če je nekdo negotov zaradi občutka, da je volitve dobil s pokrom oziroma po naključju, si položaj pred novimi volitvami utrjuje tudi s prevzemom medijev." O odzivih na peticijo iz Evrope pravi, da so zagotovo obremenjujoči. "Predsedovanje EU ni le protokolarno opravilo, temveč odgovornost. Vlada ima vse večjo tremo. Novinarska peticija predsedovanju EU odvzema legitimnost." Na naše že drugo vprašanje kabinetu predsednika vlade, zakaj se Janez Janša doslej osebno, z izjemo ene ironične pripombe, še ni odzval na peticijo, so nam sporočili, da se je nanjo že odzvala vlada prek urada za komuniciranje. Tam so zapisali, da so navedbe v peticiji neutemeljene. To je podkrepljeno z rezultati treh mednarodnih analiz, ki ugotavljajo, da je stanje medijske svobode v Sloveniji dobro.

Dr. Matevž Tomšič s FDV pravi, da vlada na novinarje reagira logično: "Očitke zanika oziroma jih skuša prikazati kot nerelevantne." Zdi se, da se vlada na novinarje odziva podobno kot na opozicijo v parlamentu - s pokroviteljstvom in določeno mero arogantnosti. "Vlada se odziva na osi vladajoča koalicija-opozicija. Očitke zavrača, medtem ko jih opozicija podpira," pravi Tomšič. Meni, da lahko tudi novinarji delujejo kot politična opozicija. "Če se argumenti novinarjev in opozicije ujemajo, jih je mogoče povezati. Navsezadnje so tudi novinarji samo ljudje z določenimi političnimi simpatijami."

Peticijo sta Blaž Zgaga in Matej Šurc včeraj predala predsedniku parlamenta Francetu Cukjatiju in ga prosila, naj jo poslanci obravnavajo. Branko Grims (SDS), predsednik odbora za kulturo državnega zbora, kamor spadajo mediji, je povedal, da je pripravljen na pogovor: "Nimam pomislekov proti temu, da bi peticijo obravnavali na odboru za kulturo, upam pa, da ne bo to tolmačeno kot politični pritisk na novinarje." Na vprašanje, ali je to po njegovem ustaljena praksa, je dejal, da lahko takšno interpretacijo "realno pričakujemo".