"Število podpisov ima svojo težo, vendar je presenetljivo, da je največji proporcionalni delež podpisov iz Dnevnika in Mladine. Za ti dve uredništvi je pomemben čas, da premislijo o svojem ravnanju z novinarji," je še poudaril Cukjati.

Zgaga in Šurc od predsednika DZ pričakujeta, da bo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji posredoval ustreznemu delovnemu telesu v državnem zboru. "Pozivava tudi poslance, da peticijo po svojih močeh obravnavajo in prispevajo k dvigu ravni medijske svobode v Sloveniji." Po mnenju Zgage je množično podpisovanje peticije dokaz, da novinarjev v Sloveniji ni več strah.

Oba avtorja peticije obžalujeta, da ju nekateri novinarji obtožujejo levičarskega aktivizem, medtem ko se borita zoper cenzuro in politične pritiske.

Peticijo podpisalo 547 medijskih delavcev

Peticijo je do ponedeljka zvečer podpisalo 547 novinarjev, urednikov, upokojenih novinarjev in fotografov, v njej pa avtorji odgovorne opozarjajo na dejstvo, "da je sedanja slovenska vlada zlorabila pomanjkljivosti medijske zakonodaje, ki je bila sprejeta v času prejšnjih vlad. Hkrati je že na začetku mandata spremenila oba medijska zakona."

"Želja politike po obvladovanju medijev v Sloveniji ni nova," še pišejo pobudniki peticije, "razmere v številnih medijih pa kažejo, da se v zadnjih nekaj letih pritiski na novinarsko svobodo krepijo. čeprav je sporočilo peticije kritično predvsem do vlade, njeno opozorilo velja vsem političnim silam in lastnikom medijev v državi."

Protipeticijo podpisalo 30 podpisnikov

Odgovorni urednik tednika Žurnal Dejan Steinbuch pa je s svojo protipeticijo, v kateri poziva k profesionalnemu in etičnemu odnosu medijskih delavcev, med novinarji in uredniki doživel "manjši uspeh", saj je protipeticijo podpisalo približno trideset ljudi, med njimi pa najdemo tudi pisce spletnih dnevnikov. Večina podpisnikov protipeticije prihaja iz tednika Demokracija.