Na njem so s tehtanjem in merjenjem dobili tudi najbolj obilno obiskovalko, ki je postala miss lunca, ta čast je pripadla 135 kilogramov težki Mariji Berden. Seveda tudi moškim niso naredili krivice, mister tona je s 157 kilogrami postal Milan Jazbinšek. Da pa ne bi merili samo v širino in zapostavili postavnih mož, so za mistra huma izbrali Zorana Kerina, ki meri v višino zavidljivih 195 centimetrov. Ob veselju in razigranosti pa v Laškem letos niso pozabili na humanost, saj so s prodajo spominskih majic pridno zbirali denar za pet otrok iz socialno ogroženih družin in prvi večer zbrali dobrega pol milijona tolarjev. "Prireditev se mi zdi super, sicer pa me vprašajte potem, ko bom že nekaj spil," je v smehu povedal Boštjan Mastnak . "Res je živžav, krasno bi bilo le, če bi bil od polnoči naprej mir, a moramo potrpeti" je povedala Adica Razgoršek , ki stanuje v središču mesta in ji hrup krati spanec. Berta Ogrinec meni, da "je vsako leto boljše", Jože Dernovšek pa nam je zaupal, da je še posebno vesel vseh letošnjih novosti. Prepričani smo, da bi tudi drugi Laščani povedali enako, saj v teh dneh in nočeh ni domačina, ki bi v večernih urah, ko se po mestu razlega glasba in zadišijo dobrote z žara, ostal doma. V prvih treh dneh so organizatorji že našteli skoraj 50.000 obiskovalcev. Kar nekaj jih je obiskalo tudi etno prireditev Lepo je res na deželi, ki jo je pripravil odbor za etno dejavnost Možnar in je novost letošnje ponudbe. Na stojnicah so lahko obiskovalci okušali, si ogledovali in kupovali dobrote - od kruha, pogač, potic, drobnega peciva, suhega sadja in jabolčnega kisa, zelišč do medu - vse, kar so pripravili na številnih kmetijah iz okolice Laškega, posebno aktivno je bilo pri tem društvo kmečkih žena. Prikaz kmečkih opravil je zbudil veliko zanimanja, saj so mlatiči iz Šentruperta pridno vrteli cepé in iz klasja pridobivali zrnje, ga očistili plev, nato pa je romalo v kašče. Pri delu ni manjkalo petja, pa tudi sosedje so prišli na "likof", kakšen požirek se je po delu in ob vročini namreč še kako prilegel.

Za vrhunec ognjemet

Danes bodo na prireditvi Lepo je res na deželi predstavili še opravila in šege na Kozjanskem, ob 22. uri pa bo Laško razsvetlil največji ognjemet z gradu Tabor in s Krištofa nad Laškim. Nedeljsko dopoldne je že tradicionalno v znamenju kmečke ohceti, ki se bo začela ob 10. uri na grajskem dvorišču, ob 17. uri bo parada Pivo-cvetje, po njej pa še srečanje folklornih skupin Slovenije ter zaključni koncert godb na pihala.

Popolna zapora ceste

Zaradi prireditve bo nocoj in jutri veljala tudi popolna zapora ceste Laško-Zidani Most na odseku v Laškem, in sicer od zdravilišča do železniškega podvoza na Rimski cesti. Nocoj bo cesta zaprta od 20. do 2. ure zjutraj, jutri pa med 17. do 18. uro. Obvoz bo le za osebna vozila v nujnih primerih, medtem ko se bodo morali tisti, ki niso obiskovalci, peljati mimo Trojan. Za dovoljenje za zaporo ceste je pisno zaprosilo Turistično društvo Laško, izdalo pa ga je ministrstvo za promet in zveze na predlog Podjetja za vzdrževanje in obnovo cest Celje. Zapora skozi Laško v soboto in nedeljo v času prireditve velja že nekaj let, medtem ko je bila zaradi ognjemeta cesta prvič zaprta tudi včeraj. Kot so nam zatrdili prireditelji, so ljudje na to zaporo pripravljeni, saj gre za največjo prireditev v tem delu Slovenije.