Z njim lahko zdravniki odkrijejo zgodnje oblike raka, zelo zanesljiv pa je tudi pri odkrivanju vseh vrst žilnih bolezni. Ker bolnišnica nima dovolj denarja za nakup aparata, je s pomočjo veteranskih in upokojenskih organizacij ter društev organizirala obsežno donatorsko akcijo. Prošnjo za pomoč so naslovili na približno 110.000 gospodinjstev, na različna podjetja in tudi na župnišča.

Upokojenec Ivo Grobelnik, ki je pomagal že pri lanski akciji zbiranja denarja za koronograf, je nekoliko razočaran. "Računali smo na nekatera podjetja, ki pa se niso odzvala. Imajo še čas, saj bo akcija trajala še devet mesecev, in upamo, da bomo v tem času zbrali od 60 do 70 odstotkov potrebnega denarja. Z dr. Močnik Škrablovo sva odšla tudi k celjskemu škofu Antonu Stresu, ki pa nama je obljubil samo moralno pomoč. Od take pomoči imamo bolj malo. Prošnjo smo poslali še 110 župniščem, vendar se jih je odzvalo le deset. Mogoče se druga še zbudijo," z grenkobo pravi Grobelnik.

Pričakoval je, da bo imela škofija več posluha za tako pomemben aparat, ki bo ljudem iz celjske regije reševal življenje, vendar se je uštel. Škofiji je namreč v tem trenutku pomembneje, da z denarjem, ki ga je naprosjačila tudi pri vernikih, odkupi prostore v središču mesta, v katerih ima že zdaj svoj sedež. Zato pa so bili organizatorji akcije toliko bolj veseli donacij nekaterih znanih podjetij iz regije, ki so jim poklonila tudi po več deset tisoč evrov pomoči.