Molitev pred judovskim spomenikom

Papež se je v dežju v tihi molitvi pridružil dunajskemu glavnemu rabinu Paul Chaimu Eisenbergu. Benedikt XVI. in rabin sta pomolila pred spomenikom 65.000 dunajskim Judom, ki so umrli v nacističnih taboriščih ali na grmadah v 15. stoletju, na Judovskem trgu v avstrijski prestolnici.

Poglavarja rimskokatoliške cerkve je v avstrijski prestolnici kljub dežju pričakalo več tisoč vernikov. Po ocenah policije se je ob prvem javnem nastopu papeža na Dunaju zbralo okoli 7000 vernikov iz različnih držav, ki so poglavarja rimskokatoliške cerkve pozdravili kot pop zvezdnika.

Romanje, ne političen obisk

Benedikt XVI. je danes prispel na tridnevni obisk Avstrije, v okviru katerega bo med drugim obiskal tudi 850 let staro romarsko središče Mariazell. Letalo s poglavarjem rimskokatoliške cerkve na krovu je na dunajskem letališču pristalo ob 11.10, ob prihodu pa ga je pozdravil avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Pred odhodom je papež dejal, da njegovo potovanje v Avstrijo ni "političen obisk", pač pa "romanje". Med svojim obiskom naj bi govoril predvsem o Evropi in njenih krščanskih koreninah, je napovedal sveti oče.