Na to potezo se je ostro odzvalo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, poslanska skupina nepovezanih poslancev pa zahteva celo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport na temo razmer v slovenski kinematografiji.

DSFU: Od tigra do zaostale paradržavne produkcije

Država, ki se je doslej le flagrantno vmešavala v delo po zakonu avtonomnega Filmskega sklada, je ta sklad preprosto podržavila, je v izjavi za javnost zapisalo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.V samo petih letih se je slovenska kinematografija iz obetajočega evropskega tigra uspela razviti v zaostalo paradržavno produkcijo.

Miklavčič se ni želel ukloniti kulturnemu ministrstvu

Razlog za zamenjavo je po sodbi DSFU za demokratično državo nadvse bizaren in alarmanten. Odstavljeni Denis Miklavčič si je namreč na namerno ohromljenem Filmskem skladu prizadeval, da bi realiziral letošnji program v skladu z zakonom in predpisi. Med tem časom je z ministrstva prejemal grožnje, da mora izvesti že sestavljeni program, ki je po presoji velikanskega dela pravne stroke protizakonit. Ker se Miklavčič ni uklonil, ga je nadzorni svet zamenjal, navaja DSFU.