Minister se po mnenju Širce tokrat interpelira kar sam. Po poslankinih besedah so bili številni Simonitijevi zakoni na ustavnem sodišču razglašeni za neveljavne, njegovo politično in drugo kadrovanje pa je "doseglo epiloge na sodiščih, ki ministru niso v prid".

Pri tem je omenila postopek razrešitve nekdanje direktorice Filmskega sklada Irene Ostrouške, ki ga je sodišče prepoznalo za napačnega, zaradi česar bo nadzorni svet sedaj, tako Širca, "ponovil postopek razrešitve direktorice s popravnim izpitom".

O kulturnem programu se bo razpravljalo v času počitnic

Širca je omenila še slabe izkušnje pri veljavnem nacionalnem programu za kulturo, češ da niso pravočasno dobivali poročil o njegovem uresničevanju, sporna pa se ji zdi tudi "poletna" razprava o osnutku novega programa za obdobje 2008-2011, ki ga je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh. Napovedala je, da bodo zahtevali podaljšanje javne razprave po 10. septembru ter vključitev vseh, ki so bili doslej izključeni.

Član združenja Zares ter kritični mislec na področju kulture Simon Kardum je glede tega dokumenta dejal, da vsebuje "splošno uverturo v dveh poglavjih", ki vsebuje smernice ter dobesedni prepis programa iz časa ministra Rudija Šelige oziroma prečiščeno besedilo programa, ki je nastal pod ministrico Andrejo Rihter.