V torek je na na hitro sklicani novinarski konferenci ponovno predstavil pričakovanja države v zvezi s prodajo dela državnega deleža v Telekomu Slovenije. "Negativna sporočila pred objavo privatizacijskega natečaja za Telekom Slovenije niso na mestu," je nastalo zmedo komentiral Vizjak. Ugotavljal je, da ugibanje o previsokih ali prenizkih cenah v tem trenutku še ni mogoče, prepričan je, da bosta tako obseg prijav na razpis kot ponujena cena ustrezna glede na kakovost podjetja. Ta je lahko tudi "večkratnik vrednotenja" družbe.

Vizjak je uvodoma zavrnil namigovanja, da država pri privatizaciji ne sledi interesom nadaljnjega razvoja družbe ter čim višjemu izkupičku od prodaje. Glede borzne cene je odgovoril le, da je zanimiva, ni želel oceniti, ali je tudi previsoka. V nasprotju z Matjažem Janšo je govoril veliko bolj previdno, izogibal se je predvsem neposrednim trditvam o pričakovanjih o ceni. Vizjak se je zagovoril pri odgovoru na vprašanje, ali so prihodki od prodaje Telekoma že upoštevani v proračunu za leto 2008, in sicer v vrednosti 300 milijonov evrov. Dejal je, da je stvar še odprta in da si na ministrstvu želijo celo veliko več kot nekajkratnik borzne cene. Obenem je kategorično zanikal namigovanja o tem, da so že izbrali ponudnika in umetno nižajo ceno. "Če se izkaže, da na mizi ne bo kakovostne optimalne ponudbe tako glede cene kot vsebine, to se pravi izpolnjevanja zastavljenih ciljev, vladi kot minister ne bom podal pozitivnega predloga," je dodal.

Po Vizjakovem mnenju se malim delničarjem Telekoma ni treba bati, saj bodo imeli na voljo dve izbiri. Delničarji so po njegovi oceni zaščiteni z uvrstitvijo družbe na borzo in s prevzemno ponudbo, ki jo bo kupec objavil, kar jim omogoča prodajo delnic po enaki ceni, kot je državna, in možnost, da delnic enostavno ne prodajo.

Vrednotenje naj bi bilo znano sredi septembra, vendar rezultatov na ministrstvu ne bodo javno objavili. Po Vizjakovih besedah izid vrednotenja ne bo zbil vrednosti ponudb, saj predstavlja cenitev le izhodišče za nadaljnja pogajanja.

tomaz.modic@dnevnik.si