Po prvotnem načrtu bi moralo to stavbo kupiti za svoje potrebe ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ), ki ima zdaj prostore na različnih lokacijah po Ljubljani, vendar jim na ministrstvu za finance niso odobrili financiranja nakupa z lizingom. Zakaj so sprejeli takšno odločitev, nam na ministrstvu za finance niso pojasnili.

Poleg tega na ministrstvu za finance niso konkretno odgovorili niti na druga vprašanja, kot so, zakaj nakupa stavbe ne bodo financirali iz proračuna, zakaj ga bodo financirali prek DSU, kolikšna je cena stavbe... "Pogovarjamo se o različnih variantah pridobitve novih prostorov za potrebe MŠŠ. V okviru dosedanjih pogovorov je potekala razprava tudi o nakupu ali najemu novih prostorov. Končna odločitev še ni bila sprejeta, saj je za vsako posamezno varianto treba izdelati analize različnih možnosti," o nakupu stavbe pravijo na ministrstvu finance. Po naših informacijah želi Parkplan za prodajo stavbe, ki je zgrajena do tretje podaljšane faze, iztržiti 26 milijonov evrov, DSU pa bi plačal 24 milijonov. Če bodo posel sklenili, bo šolsko ministrstvo od DSU stavbo nato najelo.

Ker po navodilih države DSU zdaj kupuje stavbo na Kotnikovi, je odpadel načrtovani nakup poslovne stavbe podjetja Gio (bivši Smelt). To stavbo je DSU med drugim nameraval financirati od iztržka prodaje Petrolovih delnic v višini 5,8 milijona evrov. Na ministrstvu za finance so se namreč zdaj odločili, da bo DSU 1,3 milijona evrov nakazal v proračun, preostali denar pa bo ostal na računu DSU kot druge rezerve iz dobička. DSU ima okoli 36 milijonov evrov bilančnega premoženja, po naših informacijah pa je njegovo realno premoženje vredno okoli 50 milijonov evrov (na primer nekatere naložbe, ki so v bilanci knjižene kot netržne, bi se lahko prodale po višji ceni, poleg tega pa naj bi DSU številne tožbe, za katere so oblikovane rezervacije, z lahkoto dobila).

Spomnimo, da je vlada nameravala DSU likvidirati, potem pa je na julijski seji likvidacijo nepričakovano ustavila in razširila dejavnost te družbe.

sebastjan.morozov@dnevnik.si