Nekdanjega tožilca in zdaj odvetnika so kranjski kolegi obdolžili nevestnega dela in ponareditve uradne knjige, vendar ga je aprila ljubljansko sodišče oprostilo, ker mu tožilci niso dokazali naklepa. Po navedbah tričlanske komisije vrhovnih tožilcev so ob Železnikovem odhodu z oddelka v posebno tožilsko skupino za pregon organiziranega kriminala v njegovih omarah našli 377 kazenskih spisov, zaradi njegovega domnevno predolgega zbiranja dodatnih obvestil je 38 zadev zastaralo.

Železnik je na zaslišanje v parlament prišel v spremstvu odvetnika, ki je zavrnil vsak konkreten odgovor na vprašanja, povezana s to zadevo, kajti na omenjeno oprostilno sodbo sodišča se je pritožila tožilka in tako zadeva še ni pravnomočno končana.

Od mene res ne morete pričakovati, da bom zdaj skesano priznal, da sem grešni kozel na tožilstvu, je na sugestivna vprašanja nekaterih članov parlamentarne komisije odgovarjal Železnik.

Tako je ostalo pri njegovih splošnih pojasnilih, da je do velikih zaostankov na tožilstvu prihajalo zaradi obilice vloženih prijav, ob katerih je bilo treba zbrati še veliko dokumentacije, in neizkušenosti tožilcev z novimi oblikami gospodarskega kriminala. Dodatno je bolj uspešno delo zavirala stalna kadrovska podhranjenost v oddelku, ki se je kazala tudi v tem, da na razpise za tožilska delovna mesta ni bilo prijav, za nameček pa so najbolj izkušeni tožilci odšli v posebno tožilsko skupino na vrhovnem tožilstvu.

Ker pravih vprašanj očitno ni bilo, je moral Železnik, denimo, odgovarjati tudi na takšna, kot je bilo vprašanje poslanca Mira Petka (SDS), ali mu tožilski sloves kaj koristi pri zdajšnjem odvetniškem poslu. Nekaj časa mi je le škodil, odgovarja Železnik.