Postopek zamenjave dobavitelja bo brezplačen, odjemalce, ki se ne bodo odločili za zamenjavo, bo še naprej oskrboval dosedanji dobavitelj. "Gospodinjskim odjemalcem svetujemo, naj si pred morebitno odločitvijo o zamenjavi dobavitelja pridobijo čim več informacij. Pravico do zamenjave bodo namreč lahko koristili kadar koli po 1. juliju," je včeraj povedala direktorica agencije za energijo Irena Praček.

Hkrati odprtje trga pomeni, da bodo dobavitelji lahko prosto oblikovali cene, ki jih je do zdaj določala država. Irena Praček je zato opozorila, da bodo morala gospodinjstva skrbno spremljati ponudbe različnih dobaviteljev. Omenjeni obljubljajo, da cen 1. julija (še) ne bodo dvignili, vendar bi se po nekaterih namigih to lahko zgodilo že v nekaj mesecih, vsekakor pa v naslednjem letu. Na spletnih straneh agencije (www.agen-rs.si) bo od 1. julija objavljena tudi primerjava ponudb, ki bo omogočala informativne izračune cen posameznih dobaviteljev glede na značilnosti posameznih odjemalcev. Agencija je izdala tudi knjižico s koristnimi nasveti in odgovori na najpogostejša vprašanja.

Po besedah Irene Praček je iluzorno pričakovati, da se cene postopoma ne bodo dvigale, saj je trenutna maloprodajna cena distributerjev nižja od njihove nabavne. Prvo leto po liberalizaciji v drugih evropskih državah na trgu ni prišlo do večjih premikov, prav tako ne do številnejšega vstopanja novih dobaviteljev, za zamenjavo se je odločilo v povprečju do pet odstotkov gospodinjstev.

V Sloveniji je okoli 780.000 gospodinjskih odjemalcev električne energije in 107.000 gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina, ki skupaj porabijo približno četrtino vse porabljene električne energije in desetino zemeljskega plina. Doslej je električno energijo gospodinjstvom dobavljalo pet slovenskih distribucijskih podjetij, ki so si odjemalce razdelili po regijah, dobaviteljev zemeljskega plina je bilo skupaj 17.