Za spodbujanje mirnega reševanja sporov predlog predvideva dvostopenjsko reševanje domnevnih kršitev pacientovih pravic s poudarkom na sklenitvi dogovora oziroma poravnave, je na novinarski konferenci po seji vladi dejal minister za zdravje Andrej Bručan. Zakon naj bi uvedel tudi nov institut zastopnika pacientovih pravic.

Najprej naj bi domnevne kršitve reševali v okviru prve obravnave kršitve pred pristojno osebo izvajalca zdravstvenih storitev, kasneje, na podlagi pritožbe, pa pred nacionalno Komisijo RS za varstvo pacientovih pravic, ki bo delovala za območje celotne države. Komisija bo ponujala tudi možnost alternativnega reševanja sporov v obliki mediacije oz. komediacije.

Vladno soglasje k imenovanju Rojca na čelo Onkološkega inštituta

Vlada je na današnji seji podala soglasje k imenovanju Aljoše Rojca za generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana. Med drugimi kadrovskimi zadevami je vlada za generalno direktorico direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja imenovala Romano Tomc.