Vse stranke, tudi tiste, ki se bodo z Drnovškom na to temo sestale v četrtek in petek, so pozdravile potezo, da se o kandidatu z njimi posvetuje pred uradno objavo imena. Kranjca so označile za strokovnjaka, v večini pa bodo o podpori njegovi kandidaturi razpravljali v okviru poslanskih skupin.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je po današnjih pogovorih z Drnovškom povedal, da sta govorila tudi o Boštjanu Jazbecu, ki se je prijavil na razpis za guvernerja, a ga Drnovšek ni predlagal na to mesto. "Drnovšek je to obrazložil z dejstvom, da je Jazbec premlad. Sam mislim, da mladost ne bi smela biti izključujoči element," je poudaril Horvat, a dodal, da so to "predsednikova legitimna razmišljanja".

O njegovem predlogu, naj poslanska skupina razmisli o kandidatu Kranjcu, bomo odločali na seji prihodnji torek, je dejal Horvat. Po njegovem mnenju je Kranjec izjemen strokovnjak na finančnem področju ter ima zasluge za finančno in gospodarsko osamosvajanje Slovenije in pomembne reference. "Kranjca bomo povabili na sejo, predvsem zato, da slišimo njegovo strategijo o vodenju centralne banke," je napovedal Horvat.

Tudi v SNS si bodo prizadevali, da Kranjca povabijo na razgovor, je po današnjih pogovorih pri Drnovšku povedal podpredsednik SNS Sašo Peče. Po njegovem mišljenju Kranjčevega znanja na podlagi Drnovškove predstavitve ter Kranjčeve politične neoporečnosti na podlagi Drnovškovega zagotovila, da Kranjec ni član nobene stranke, ne morejo oporekati. "Ko bo Kranjec uradni kandidat, bomo o njegovi podpori odločali na sestanku poslanske skupine," je napovedal Peče.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko po današnjih pogovorih pri Drnovšku ni želel povedati, ali SDS Kranjca načeloma podpira oz. ali je za njih sprejemljiv kandidat. Kot je dejal, bodo Drnovškov predlog obravnavali na sestanku poslanske skupine, predvidoma prihodnji torek, nato pa bodo sporočili odločitev.

V SLS, DeSUS in SD, ki se bodo z Drnovškom srečali v četrtek, so načeloma podprli Kranjčevo kandidaturo. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je povedal, da bodo v primeru, da bo Kranjec uradni kandidat, predvidoma njegovo kandidaturo podprli. Podobno je povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič.

Pogovori o Kranjčevi kandidaturi so po besedah Antona Ropa iz SD stekli tudi v tej stranki. "Gre za enega najboljših možnih kandidatov za guvernerja. Gre za strokovnjaka z ustreznimi mednarodnimi izkušnjami, ki je obdržal razmeroma visoko raven politične neodvisnosti. Je tudi človek, ki bo ne glede nato, kdo bo vodil vlado, povedal svoje mnenje na kritičen in strokoven način," je ocenil Rop.

Kranjčevo kandidaturo načeloma pozitivno ocenjujejo tudi v LDS in v skupini nepovezanih poslancev, ki se bodo o tem z Drnovškom pogovarjali v petek.

V vseh strankah so pozdravili Drnovškovo potezo, da se pred uradno objavo imena kandidata za guvernerja Banke Slovenije z njimi posvetuje. Zelo so zadovoljni, saj je s tem Drnovšek nekako "zaščitil kandidata", ob tem pa v strankah tudi upajo, da se bo iskanje novega guvernerja kmalu zaključilo.