Plus za znanost

Na naše vprašanje, kako bi lahko po njegovem mnenju prišli do novega guvernerja, je Mramor odgovoril, da "ni strokovnjak za rešitev političnega zapleta". Po njegovi oceni je "oblika prevladala nad vsebino", saj sta bila, kot pravi, oba dosedanja kandidata v državnem zboru zavrnjena brez argumentov. V uradu predsednika države odločitve niso želeli komentirati, so pa povedali, da bo Drnovšek nadaljeval z iskanjem primernega kandidata

V SDS ocenjuje, da gre za osebno Mramorjevo odločitev, sicer pa pričakujejo, da bo predsednik Drnovšek v bodoče spremenil način predlaganja kandidatov in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, pa je (dokaj cinično) zapisal, da je "odločitev Dušana Mramorja dobra predvsem za slovensko ekonomsko znanost, ker bo kot profesor lahko še naprej posredoval svoje bogate izkušnje in znanje novim rodovom slovenskih ekonomistov".

Signal bodočim kandidatom

Matej Lahovnik, vodja poslanske skupine Zares, ocenjuje, da je Mramorjeva odločitev pričakovana in razumljiva. "Vladna koalicija je v zadnjih dneh uspela ustvariti nestrpno vzdušje, v katerem ne štejejo vsebinski in strokovni kriteriji, ampak kriteriji politične podobnosti. S tem je poslala signa l predsedniku države in javnosti, da ni pripravljena sprejeti nikogar, ki ni po njenem okusu. Sicer pa je Mramorjeva odločitev slaba za BS in dobra za ekonomsko fakulteto," je povedal Lahovnik.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je povedal, da obžaluje, ker Mramor ni sprejel kandidature, saj bi bilo zanimivo slišati, kakšne očitke bi mu obesili. "Sedanjo krizo je 'zakuhal' parlament, ker ni sprejel nobenega od kandidatov, čeprav sta izpolnjevala vse pogoje. Vsak naslednji kandidat lahko pričakuje enako obravnavo in za lase privlečene pripombe. V to godljo se marsikdo ne bo več spuščal," je bil ogorčen Žnidaršič, ki sicer meni, da je Drnovšek poslal "premišljen in utemeljen predlog".

Predsednik SNS Zmago jelinčič ocenjuje, da se je Mramor pametno odločil. "Ni nasedel na Drnovškovo provokacijo, zaradi katere bi dobil v državnem zboru minus," je dejal Jelinčič in napovedal, da bo Drnovšek "verjetno poskušal še s kakšnim kandidatom sebe pokazati kot žrtev, državni zbor pa kot parklja".