Poslanske skupine SDS, NSi in SLS so včeraj predlagale, naj državni zbor sprejme sklep, ki bi od predsednika Drnovška zahteval pojasnila glede imenovanja guvernerja Banke Slovenije (BS). Še posebno želijo, da jim pojasni razloge, zaradi katerih je član sveta BS Boštjan Jazbec, ki je ob bivšem guvernerju Mitji Gaspariju edini prijavil kandidaturo za guvernerja BS, zanj neprimeren kandidat. Prav tako želijo od Drnovška odgovor, zakaj še naprej zavrača predhodne pogovore z vodji poslanskih skupin. Po njihovem mnenju to ni modro, temveč neodgovorno, saj mora kandidat za izvolitev dobiti večino poslanskih glasov.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pojasnjuje, da želijo s svojo pobudo najti "izhod iz situacije, ki za Slovenijo ni dobra". "Predsednik države mora prek razgovorov z vodji poslanskih skupin v čim krajšem času ponuditi v presojo enega ali več kandidatov," je povedal Tanko, in dodal, da se govori o težavah, ker nekateri predsednikovi kandidati nočejo pristati na njegovo pobudo.

"Po drugi strani pa se je na predsednikov poziv prijavil Boštjan Jazbec, ki po našem mnenju izpolnjuje vse pogoje, vendar ga predsednik ni predlagal niti ni pojasnil zakaj. Mi ne predlagamo, da bi bil za guvernerja BS imenovan Jazbec, želimo pa izvedeti razloge, zakaj ni bil predlagan," je povedal Tanko.

Ali bo predlog koalicijskih strank uvrščen na redno zasedanje državnega zbora, bodo odločili predstavniki poslanskih skupin na petkovi seji kolegija. Če bo državni zbor takšen sklep sprejel, bo predsednik Drnovšek zaprošen za ustrezna pojasnila pred državnim zborom.

V uradu predsednika države zadnjih dogodkov v zvezi z imenovanjem guvernerja BS ne komentirajo.