Zakaj je Mramorjeva zavrnitev usodnejša od prejšnjih? Prvič, nobeno presenečenje ne bo, če odslej ne bo nobenega kandidata več. V igri sicer ostaja član sveta Boštjan Jazbec, ki ga podpirajo v SDS, vendar predsednik države Drnovšek vztraja, da je treba najti primernejšega kandidata. Drugič, Mramor ima izmed vseh dosedanjih kandidatov najboljšo kombinacijo strokovnega znanja in menedžerskih izkušenj. Prihaja iz akademskih krogov, vodil pa je že ministrstvo za finance. Večina prejšnjih kandidatov ima predvsem akademsko znanje, viceguverner Andrej Rant pa zlasti menedžersko. Guverner potrebuje oboje: mora se kompetentno pogovarjati v Evropski centralni banki, doma pa mora voditi Banko Slovenije, v kateri je nekaj sto zaposlenih. Dodati je treba, da je menedžerske veščine pridobil tudi Boštjan Jazbec, a ima Mramorjevo vodenje ministrstva za finance zagotovo večjo težo. In ne nazadnje, Mramorjev značaj. Je dobrohoten, potrpežljiv in ni kapricast. Ne moti ga, če mora čakati do zadnjega. Tako je bilo tudi z njegovo funkcijo v vladi: med ekonomisti z ministrskimi ambicijami je prišel na vrsto zadnji. Ni čudno, da se je tudi v igri za guvernerja pojavil potem, ko se je zdelo, da je Drnovšek izčrpal že vse možnosti. Je bil Mramor tudi zadnji resen Drnovškov kandidat za guvernerja?

Rešitev zapleta lahko pospešijo trije ljudje. Predsednik Drnovšek, če predlaga Boštjana Jazbeca. Premier Janša, če neha vnaprej onemogočati Drnovškove predloge. Ali pa Boštjan Jazbec, če odstopi od kandidature, s čimer bi v SDS izgubili precej argumentov pri zavračanju Drnovškovih kandidatov.

Izbiro guvernerja pa je treba pospešiti. Pošiljati v Frankfurt nekakšnega vršilca dolžnosti namreč ni pametno. Izgubljamo prijatelje, na primer predsednika Evropske centralne banke. Jean-Claude Trichet je bil najpomembnejši zagovornik slovenskih interesov pri zadnji integraciji, ki ostaja zaprta - pri odpiranju trga delovne sile za slovenske delavce v vseh članicah evrskega območja. Takšno odprtje bi veliko pomenilo zlasti za prebivalce ob meji z Avstrijo. Trichet je predlog ponovil nekajkrat, potem pa ne več; nasprotno, zadnje mesece omenja Slovenijo samo še z opozorili, naj končno izbere guvernerja.

Premier Janša je z zavrnitvijo Mramorja izgubil priložnost, s katero bi pokazal, da zna podpreti tudi ljudi, ki ne sodijo v njegov krog. Mramor je bil resda finančni minister v Ropovi vladi, a je bil po neuradnih podatkih pripravljen prevzeti takšno funkcijo tudi po zamenjavi oblasti. Pokazal je, da lahko sodeluje z vsakomer, poleg tega pa je delokrog guvernerja v evrskih državah tako omejen, da ne more povzročiti težav svoji vladi.

Tisti, ki je ob Mramorjevi zavrnitvi guvernerske kandidature izgubil največ, ni Dušan Mramor, pač pa Janez Janša.