Generalna direktorica zavoda Marija Poglajen napoveduje, da se bo letos za dobro tretjino zmanjšalo število vključenih v javna dela (bilo naj bi jih le 2200), število zaposlitev brezposelnih naj bi se znižalo na 54.200, v redno zaposlitev pa naj bi se vključilo približno 52.000 ljudi. Z aktivnim posredovanjem bodo na prosta delovna mesta napotili zlasti brezposelne, ki prejemajo denarno nadomestilo. Na zavodu pričakujejo, da bi se število brezposelnih konec letošnjega leta zmanjšalo za šest odstotkov, tako da bi bilo registriranih brezposelnih 73.600 ljudi.

Osnutek poslovnega načrta zavoda za letos, ki so ga obravnavali na prvi seji sveta zavoda, bo še dopolnjen, sprejeli pa naj bi ga na naslednji seji. Po sedanjem osnutku naj bi zavod za delovanje in izvajanje strokovnih nalog po pogodbi z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve iz državnega proračuna dobil nekaj več kot 300 milijonov evrov.

Med temeljni cilji v letošnjem letu je 4000 manj brezposelnih brez poklicne ali strokovne izobrazbe (ostalo naj bi jih še 26.800), število mladih brez strokovne izobrazbe naj bi bilo manjše za 1000, tako da bi jih bilo nekaj več kot 4200, število iskalcev prve zaposlitve s VII. stopnjo izobrazbe pa naj bi se zmanjšalo s 1800 na 1500.