Povezavo so opazili, ko so bolnike z rakom na pljučih zdravili z bakterijami, ki se nahajo v blatu, bolniki pa so poročali o izboljšanju splošnega počutja in ne samo delne odprave rakavega obolenja na dihalih.

Za "srečo" je odgovorna kemikalija serotonin, ki jo človeški možgani proizvajajo takrat, ko se počutimo srečne in zadovoljne. Pomanjkanje serotonina na drugi strani vodi v depresijo, njegovo produkcijo pa lahko spodbudimo z antidepresivi in "blatnimi bakterijami".

Vodja raziskave, dr. Chris Lowry, pojasnjuje: "Študije so nam omogočile boljše razumevanje komunikacije telesa z možgani in odgovorile na vprašanje, zakaj je imunski sistem povezan z psihično stabilnostjo človeka."

Dognanja ameriške ekipe je neodvisno podprla tudi kanadska raziskovalna ekipa, ki je nedavno odkrila, da je serotonin odgovoren za aktivacijo imunskega sistema in da potuje med ključnimi celicami, odgovornimi za obrambo telesa.

"Zadevo je potrebno do podankosti raziskati," je pojasnil Gerard Ahern, vodja kanadske ekipe, "vseeno pa ne bo škodilo, če se boste vsake toliko vrgli v kako blato."