Ameriški radiologi so javnost posvarili, da zdravilo z imenom DCA ni dokazano učinkovito in da je lahko za ljudi smrtonosno.

DCA predstavlja molekulo, ki ustavljan encime v mitohondrijih - delih celice, ki nadzirajo energetsko porabo celice ter odločajo o smrti posamezne celice.

Po poročanju dr. Evangelos Michelakisa iz univerze v Alberti, Kanada, rak izklopi "stikalo za samomor" celice, tako da se lahko nemoteno razmnožuje. Molekula DCA to "stikalo" ponovno vklopi, tako da celice lahko odmrejo in zaustavijo širitev raka. Preizkusi na podganah so pokazali, da DCA uspešno odstrani skoraj tri četrtine vseh tumorjev v treh tednih.

Raziskave ameriških radiologov so pokazale, da DCA uspešno pobija človeške rakave celice, vendar so bili eksperimenti izvedeni v laboratoriju in ne na dejanskem človeku.

Po podatkih magazina Nature naj bi zdravilo navkljub svarilom zdravnikov preko spleta kupilo do dvesto ljudi, najverjetneje hudih rakavih bolnikov. Dr. Michelakis je zaskrbljen. "Zdravilo mora biti naprej preizkušeno," je dejal, "in tudi če deluje, se lahko kasneje pojavijo stranski učinki, ki jih ljudje ne bodo znali obvladati."

S tem se strinja profesor John Toy, vodja raziskav rakavih obolenj v Veliki Britaniji. "Trenutno še ne vemo, kakšne so sposobnosti DCA pri odpravljanju rakavih obolenj. Razumljivo je dejanje ljudi, ki nepreizkušena zdravila jemljejo iz obupa, vseeno pa bi vsem svetoval, naj se pred jemanjem posvetujejo s svojim zdravnikom."