"Predsednik me je obvestil, da lahko v kratkem pričakujemo diplomatsko noto, s katero bodo formalno potrdili, da je nepremičninski trg na Hrvaškem odprt tudi za slovenske državljane," je povedal premier. "Slovenija je to noto poslala že zdavnaj, ko smo sprejeli ustrezni zakon," je ob tem poudaril Janez Janša. Sodeč po "besedi z najvišjega mesta v sosednji državi", lahko "zdaj končno pričakujemo podoben korak formalnega odprtja tudi s strani sosednje države," je povedal.

Janša je ob robu spomladanskega zasedanja unije v Bruslju v začetku marca opozoril, da je odprtje trga nepremičnin za Hrvaško eden od pogojev za napredek na poti v EU. Ključni izziv za našo sosednjo državo je resno pogajanje in spoštovanje evropskih standardov tudi v praksi, je tedaj dejal premier.

Hrvaška mora v skladu z zavezo, ki jo je dala EU, na podlagi vzajemnosti odpreti svoj trg nepremičnin za državljane članic EU. Slovenija je sicer že lani sprejela zakon, ki hrvaškim državljanom omogoča pridobitev lastninske pravice nad nepremičninami v Sloveniji.