Slovenska vztrajnost je nastopila konec lanskega leta, ko je država odprla trg nepremičnin za hrvaške in turške državljane, s pojasnilom, da gre za državi kandidatki za članstvo v Evropski uniji. Od takrat od svojih južnih sosedov pričakujemo vzajemnost. Slovenija ima problem s Hrvaško, ki je povezan z nakupom nepremičnin in je veliko večji od vprašanja o meji. Hrvaški prebivalci kupujejo nepremičnine v Sloveniji, obenem pa niti en Slovenec ni uspel priti do nepremičnine na Hrvaškem, je pred desetimi dnevi v Bruslju izjavil slovenski premier Janez Janša.

Hrvaško vlado je vznemirila Janševa »grožnja«, kakor to imenujejo v omenjenem dnevniku, da je prav to »glavni izziv Hrvaški na poti proti EU«. »Ne vidim niti ene nepremostljive ovire na hrvaški poti v EU,« je povedala hrvaška ministrica za zunanje zadeve Kolinda Grabar-Kitarović. Četudi Slovenija trdi, da želi trenutno 3000 Slovencev kupiti nepremičnino ali zemljišče na Hrvaškem, a ne more, je Hrvaška po besedah hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila na istem.

Prepričan je, da ni res, da lahko Hrvati svobodno kupujejo nepremičnine v Sloveniji. Navezoval se je na primer štirih Hrvatov, ki so to po navedbah na spletni strani Jutarnji.hr poskušali storiti. »Slovence bi moralo zanimati, kako ta problem rešiti, saj sami poudarjajo, da je že 3000 njihovih državljanov sklenilo kupoprodajne pogodbe za nakup nepremičnine na Hrvaškem, vendar se ne morejo vpisati kot lastniki,« je dodal Nobilo.