"Poznam ta problem," je dejal in hrvaško ministrico za pravosodje Ano Lovrin pozval, naj pojasni hrvaško stališče. Hrvaška slovenske zahtevke rešuje po načelu vzajemnosti, od primera do primera, je razložila in dodala, da "nimajo evidence po državah", zato ne vedo, koliko slovenskih zahtevkov je že bilo rešenih.

"Pričakujem, da bo Hrvaška sporazum o pridruževanju in stabilizaciji uresničevala v skladu z določili in zagotovila, da je v tem pogledu v celoti spoštovan," je Rehn komentiral navedbe o pritožbah Slovenije zaradi neizvajanja določil sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju glede dostopa slovenskih državljanov do nepremičnin na Hrvaškem. "Pravzaprav bi rad slišal, kakšno je stališče ministrice in Hrvaške do tega vprašanja," je komisar pozval Lovrinovo.

Po hrvaškem zakonu je v primeru zahtevkov tujcev po nakupu nepremičnine na Hrvaškem najprej obveščeno ministrstvo za pravosodje, nato zunanje ministrstvo preveri uveljavljanje načela vzajemnosti, dokončno odločitev pa potem sprejme ministrstvo za pravosodje, je pojasnila ministrica. Tako je bilo od 6000 obravnavanih primerov od začetka leta rešenih 3750 primerov, koliko od tega je slovenskih, pa ne vedo, ker "nimajo evidence po državah", je povedala.

Na odprta vprašanja v povezavi s trgom nepremičnin na Hrvaškem in postopkih denacionalizacije je slovenski minister za pravosodje Lovro Šturm hrvaško kolegico posebej opozoril januarja ob robu neformalnega zasedanja pravosodnih ministrov unije v Dresdnu. Na očitek, da Slovenija od septembra ni dobila pojasnila na svoja vprašanja o postopkih za denacionalizacijo in nakup nepremičnin na Hrvaškem, naj bi hrvaška stran zagotovila, da bo odgovore posredovala kmalu. "Doslej se ni zgodilo nič novega," so danes za STA povedali na ministrstvu za pravosodje.

Slovenija je na zadnjem sestanku s hrvaško delegacijo 21. septembra lani od Hrvaške zahtevala informacije o tem, ali bo Hrvaška omogočila, da slovenski državljani uveljavljajo zahtevke po denacionalizaciji na Hrvaškem. V povezavi z nepremičninami pa jo je zanimalo, ali bo Hrvaška upoštevala načelo vzajemnosti in slovenskim državljanom omogočila nakup nepremičnin ter po kakšnih merilih odloča o dovoljenjih za nakup nepremičnin.

Da ima Slovenija težave pri dostopu na hrvaški trg nepremičnin, je ob robu marčnega vrha v Bruslju opozoril tudi premier Janez Janša. Hrvaški državljani lahko v Sloveniji kupujejo zemljišča in to tudi delajo, na drugi strani pa kljub številnim poskusom ni niti enega primera, ki bi bil pozitivno rešen - da bi torej slovenski državljan kupil zemljišče na Hrvaškem, je pojasnil in poudaril, da je ključni izziv za našo sosednjo državo resno pogajanje in spoštovanje evropskih standardov tudi v praksi.