Po zagotovilih prirediteljev, ki jim je načrte malenkost prekrižal na novo zapadli sneg - v dveh dneh ga je padlo kar 70 cm -, bo letalnica tudi letos odlično pripravljena na prihod vseh, ki v tem športu kaj pomenijo; za nastop je namreč prijavljenih več kot 70 tekmovalcev iz 18 držav, med njimi bo tudi 11 Slovencev.

Nastopilo bo 11 Slovencev

Kot se je že po nedeljski zadnji tekmi finsko-norveške nordijske turneje štirih skakalnic na Holmenkollnu odločil strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Ari-Pekko Nikkolo, bo slovenske barve na sklepnem dejanju sezone zastopalo 11 Slovencev. Med njimi zaradi preslabe pripravljenosti v zadnjem času ne bo slovenskega rekorderja Roka Benkoviča, nastopu pa se je odpovedal tudi povratnik po poškodbi Peter Žonta, ki se še ne počuti dovolj pripravljen za vrhunske dosežke.

"Odločili smo se, da bodo na finalu svetovnega pokala v Planici nastopili Primož Pikl, Jernej Damjan in Robert Kranjec. Ob omenjenih treh bodo priložnost za nastop na planiškem spektaklu dobili tudi štirje mladinci, Robert Hrgota, Primož Roglič, Jurij Tepeš in Mitja Mežnar (četverica je v soboto na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila naslov ekipnih prvakov - op. p.), tu sta še Primož Peterka in Rok Urbanc, v Planici pa bosta nastopila še Anže Damjan in Jure Šinkovec," je po zadnji tekmi nordijske turneje povedal trener Gorazd Pogorelčnik.

Na pomoč poklicali dodatne delavce

"Sneg je v Planici dobrodošel v toliko, da bo obiskovalce v dolini pod Poncami pričakala prava zima, seveda pa po drugi strani povzroča dodatne težave pri čiščenju prizorišča za gledalce. Tudi zato smo za pomoč preko Smučarske zveze Slovenije prosili tudi delavce vseh skakalnih klubov in verjamem, da nam bodo priskočili na pomoč ter pomagali očistiti sneg. Precej dela je namreč še vedno potrebno opraviti z lopato, ker je tehnologija v Planici na žalost še vedno v prejšnjem stoletju," je dejal generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar in dodal, da bodo preizkus letalnice kljub obilnim snežnim padavinam, ki pa se k sreči že umirjajo, predvidoma skušali izpeljati v sredo.

Glavna novost letošnjega planiškega spektakla je, da bodo konec tedna na sporedu tri tekme svetovnega pokala. "FIS nam je zaupala organizacijo še tretje tekme svetovnega pokala, izvedbo pa je že potrdil tudi OO in to je veliko priznanje za vse nas," je pred časom dejal predsednik OO Drago Bahun in dodal, da je skupni proračun prireditve zdaj 1,4 milijona evrov.