In sicer od 1. januarja 1824, ko se je kot šestnajstletnica "igrala pantomimo", prek obdobij 1833-1834, 1839-1845 in 1848-1895 do njene smrti leta 1896. Šestdeset dnevnikov žepnega formata, ki so jih pred dvajsetimi leti po naključju našli v neki omari, po besedah Johna van Wyheja, ki upravlja z omenjenim spletnim portalom, še do pred nekaj leti ni zbujalo posebne pozornosti: "Za vsakdanje življenje enega največjih naravoslovcev vseh časov so se ljudje začeli zanimati, šele ko so se naveličali njegovega dela O izvoru vrst."

"Emmini dnevniki so zares posebni, zares zanimivi, saj gre za dnevno, dolgoletno beleženje Darwinove zasebnosti," meni van Wyhe in dodaja: "Med drugim pripovedujejo o tem, kje je Darwin bil, koga vse je srečal, pa tudi, kako se je v danem trenutku počutil."

Medtem ko nekatere dnevniške podrobnosti včasih sovpadajo s prelomnicami v Emminem življenju, jih spet drugič zaobidejo. 29. januarja 1839, na dan poroke z Darwinom, je Darwinova tako zapisala le: "Prišla v mesto." Možev "usodni napad" pa je s tresočo pisavo zabeležen dan pred njegovo smrtjo, 19. aprila 1882.

Kot opozarja van Wyhe, nekateri vnosi Darwinove vsebujejo okrajšave ali pa so šifrirani: "Gre, denimo, za sistem klicajev, ki ga še ne razumemo. Na drugi strani pa vemo, da je Emma začetek svoje menstruacije redno označevala z veliko črko X."