Festival, posvečen slovenski dramatiki, bo trajal do konca meseca, na sklepni slovesnosti pa bodo poleg Grumove nagrade za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo leta podelili še Šeligovo nagrado za najboljšo tekmovalno uprizoritev festivala in Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji, najboljšo predstavo pa bo izbralo tudi občinstvo.

"Vesel sem, da festival odpiramo s krstom domačega besedila, ki je vsaj do neke mere zraslo tudi v okviru Tedna slovenske drame oziroma dramskih delavnic, ki jih prirejamo na njem," pravi ravnatelj Prešernovega gledališča Borut Veselko. "V tem pogledu razumem jutrišnjo premiero kot vrhunec večletnih prizadevanj, ki so izhajala iz prepričanja, da naš festival slovenske dramatike ne more biti le retrospektiva nekih dogodkov, ampak mora tudi dejavno vplivati na vzdušje slovenske dramatike in njeno prihodnost."

Trenutni položaj slovenske dramatike se zdi kar spodbuden, vsaj če sodimo po besedah Barbare Orel, selektorice letošnjega programa tega festivala. "Število uprizoritev po slovenskih besedilih je v lanskem letu zelo naraslo, ob izbiranju sem si namreč ogledala več kot trideset predstav, če pa bi ob tem upoštevala tudi bralne uprizoritve, bi bila številka še višja." Čeprav po njenem kakovost teh predstav ne dohaja vselej njihove številnosti, je obenem poudarila, da je večina uprizoritev nastala po sodobnih besedilih in da zanimanje za domačo dramatiko v splošnem narašča, kar je razlog za optimizem, predstave pa izkazujejo tudi precejšnjo estetsko in žanrsko raznolikost. Opozorila je tudi na to, da je število dramatizacij lani padlo, precej več je uprizoritev po izvirnih dramskih besedilih. Podobno množičnost (in naraščanje kakovosti) je opaziti tudi pri besedilih, ki so prispela na natečaj za Grumovo nagrado.

Novost na Tednu slovenske drame bosta Dan no-minirancev, na katerem bodo predstavili vsa besedila, nominirana za Grumovo nagrado, tako z bralno uprizoritvijo odlomkov iz njih kot skozi pogovor z avtorjem. Posebno pozornost so namenili tudi mladim, za katere bodo že danes, pred uradnim začetkom festivala, pripravili ustvarjalno delavnico, namenili pa so jim še predstavo Odtenki istoimenske mladinske gledališke skupine. Ostajajo tudi festivalske stalnice, torej delavnice dramskega pisanja (letos bodo tri) in brezplačne vstopnice, ki jih gledalcem poklanjajo pokrovitelji.