S svojimi deli si je Rozman utrdil sloves tehtnega ustvarjalca z izjemnim posluhom za skrivnosti življenja. Deloval je tudi kot poklicni glasbenik, filmski igralec, scenarist, pedagog in slikar, je poročal Radio Slovenija.

Smiljan Rozman se je rodil leta 1927 v Celju. Z družino se je kmalu preselil v Maribor. Med drugo svetovno vojno so pisateljevo družino preselili v Srbijo, sam pa je moral na prisilno delo v Nemčijo. Po vojni je končal učiteljišče v Mariboru, nato pa je študiral psihologijo na filozofski fakulteti v Ljubljani.

Objavljati je začel leta 1948 v Mladinski reviji, pisal pa je tudi za Cicibana in Pionirski list. Njegova trilogija romanov Nekdo, Mesto in Pokopališče je prežeta s teorijo absurda. V njih je opisal malega človeka, ki ga je razosebila vojna. Roman Mesto prinaša svojstveno podobo starega Maribora, o morju pa je pisal v romanih Obala in Druščina.

Rozman je po lastnem scenariju režiral kratki igrani film Basistov ponedeljek in se v radijskih krogih uveljavil z otroško radijsko igro Čudežni pisalni strojček. V delih za otroke in mladostnike je poudarjal njihovo enkratno in celovito dojemanje sveta, je še poročal Radio Slovenija.