Nemško predsedstvo si namreč prizadeva, da bi ti sporazumi državam ACP omogočili, da se na pravičen način vključujejo v svetovno trgovino. Srečanje v protokolarnem objektu na griču Petersberg v neposredni bližini Bonna bo tudi priložnost za pogovore z vladnimi ministri iz 30 držav ACP v okviru t. i. dialoga EU - ACP. Gre za prvo tovrstno srečanje na ministrski ravni.

Nemško predsedstvo si želi tudi izboljšati povezavo med trgovino in razvojem, skozi sporazume o gospodarskem partnerstvu pa tudi gospodarske priložnosti za države ACP. Poleg partnerstva EU-ACP bodo tema pogovorov tudi izboljšanje učinkovitosti in ustreznejša delitev dela v razvojni politiki unije ter povezava med energetiko in razvojem.

Iz Slovenije se bo srečanja udeležil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, med gosti pa bodo tudi predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz, namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov Asha-Rose Migiro, evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel ter evropski komisar za trgovino Peter Mandelson.