Po Vondrovem mnenju bi se moralo novo besedilo ustave namreč razlikovati od sedanjega. S tem je ponovno izpostavil češke želje po skrajšani in bolj preprosti ustavi. Napovedal je, da bo Češka v primeru ponovnega sprejetja kakršnega koli ustavi podobnega dokumenta ob koncu pogajanj, ki jih je začelo nemško predsedstvo unije, razpisala referendum. Vondra je tudi poudaril, da se s sprejemanjem novega predloga ustavne pogodbe ne mudi in da bi se morali v procesu oživljanja tega dokumenta izogibati rokom in časovnim omejitvam.

Nemčija hoče ustavo do konca leta

Nemško predsedstvo unije si namreč prizadeva, da bi se o novem besedilu države članice dogovorile še pred koncem tega leta, dokument pa bi nato po članicah povezave ratificirali do prihodnjih volitev v Evropski parlament v letu 2009. Vondra je napovedal, da Češka, ki bo EU predsedovala v prvi polovici leta 2009, ustave ne bo vključila med prednostne naloge svojega šestmesečnega vodenja unije, če dogovor ne bo dosežen vsaj do konca leta 2008.

S temi izjavami Češka še dodatno zbližuje stališča z ostalimi evroskeptičnimi članicami, med katerimi izstopata predvsem Velika Britanija in Poljska. Britanski minister za evropske zadeve Geoff Hoon je tako minuli teden dejal, da imata Češka in Britanija sorodna stališča do prihodnosti povezave. Obema je namreč jasno, da proces evropskega združevanja ne bi smel prehitevati javnega mnenja.