O uspešnosti dela vlade so najbolj prepričani volilci NSi in SDS, saj 88 oziroma 85 odstotkov volilcev teh strank meni, da je bila vlada uspešna. Najbolj kritični so do vlade volilci LDS, saj je v uspešnost dela vlade prepričanih komaj 16 odstotkov volilcev te stranke.

Toda volilcev, ki bi volili LDS, je zaradi krize te stranke vse manj, priljubljenost LDS pa kljub rezultatom januarskega kongresa te stranke (ali pa prav zaradi njega) upada. Med dolgoletnim javnomnenjskim anketiranjem za projekt Vox populi smo v februarju 2007 za LDS prvič izmerili rating, ki je nižji od dvomestne številke - za stranko LDS bi po naših podatkih danes volilo le še 9,8 odstotka volilnih upravičencev.

In če smo januarja opozarjali, da smo Pahorjevim Socialnim demokratom izmerili dotlej najvišjo stopnjo priljubljenosti (16,8 odstotka), lahko čez mesec dni navedemo, da je SD dosegla nov rekord: po naših podatkih bi tokrat za Socialne demokrate glasovalo 18 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Razlika med opozicijsko SD in najmočnejšo stranko SDS, za katero se je tokrat opredelilo 20,9 odstotka vprašanih, je tako v februarju zelo majhna.

Neopredeljenih in takih, ki niso vedeli povedati, katero stranko bi volili, je bilo med tokratnim anketiranjem dobrih 37 odstotkov. Prej navedeni rezultati, preračunani le na strukturo opredeljenih volilcev, pomenijo, da ima SDS v tej strukturi 33,5-odstotno podporo, SD 28,8-odstotno podporo, LDS pa 15,7-odstotno podporo. Kljub porastu deleža glasov za SD se razmerja moči med levim in desnim blokom ne spreminjajo, del volilcev, ki je nekdaj glasoval za LDS, pa se je, razočaran nad politiko in neenotnostjo v tej stranki, očitno preselil k Socialnim demokratom.

V anketo Vox populi smo tokrat vključili tudi zelo aktualno politično vprašanje o tem, komu ljudje bolj zaupajo, predsedniku republike Janezu Drnovšku ali predsedniku vlade Janezu Janši. Po naših podatkih več zaupanja kot premier (33,4 odstotka) uživa predsednik države (45,2 odstotka). Toda isto vprašanje je prav ta agencija za raziskavo javnega mnenja (Ninamedia) anketirancem zastavila pred natančno letom dni med anketo za tednik Mladina. Primerjava odgovorov pokaže, da se je delež ljudi, ki zaupajo Janezu Drnovšku, v tem času zmanjšal, delež ljudi, ki zaupajo Janezu Janši, pa zvišal.

Povprečna ocena dela državnega zbora je v mesecu februarju na petstopenjski lestvici znašala 2,99.