Popoldne je v njegov kabinet prišla tudi formalna potrditev vodje poslancev LDS Antona Ropa, da so res izstopili. S tem je nova poslanska skupina ustanovljena in njen začasni vodja Lahovnik bo prihodnji petek, ko se bodo verjetno pogovarjali tudi o morebitnih prerazporeditvah poslancev te nove skupine v komisijah in odborih, kot novinec že sedel v kolegiju predsednika Cukjatija.

Izstop treh poslancev iz LDS in iz njihovega poslanskega kluba ter ustanovitev samostojne poslanske skupine je včeraj komentiral vodja poslanske skupine LDS Tone Rop, ki je izstope obžaloval. Ob tem je še zlasti izpostavil dobro sodelovanje s Pavlom Gantarjem tako v različnih vladah kot v poslanski skupini. Glede na to, da večjih vsebinskih razhajanj med poslanci, ki so izstopili, in tistimi, ki ostajajo v poslanski skupini, ni, pa Rop pričakuje, da bodo z novo poslansko skupino korektno in dobro sodelovali. Tako tudi ne napoveduje težav pri dogovoru glede vodilnih mest v delovnih telesih. "V državnem zboru obstajajo pravila proporcionalnosti, obstaja poslovnik in mi bomo znotraj poslovnika in pravil ustrezno ravnali. Pričakujem pa korektnost obeh strani, da se bodo torej spoštovala enaka pravila za vse."

Odhodi pomembnih predstavnikov LDS po Ropovem prepričanju kažejo, da stranki na kongresu ni uspelo dovolj povezati vrst, tako da so nekateri s kongresa odšli nezadovoljni. "Posledice so tukaj," pravi. Hkrati je tudi prepričan, da lahko ti izstopi na daljši rok prispevajo k okrepitvi politične sredine. Če bo prihajalo do ustanavljanja novih strank, upa, da bodo v ta strankarski prostor prihajali novi ljudje, novi obrazi. "Za zdaj vse kaže, da gre le za prestrukturiranja znotraj istih skupin ljudi, in ne verjamem, da lahko bistveno pripomore k bolj preglednemu in učinkovitemu delovanju strank."

Tega, ali bodo sledili novi odstopi, Rop včeraj ni mogel napovedati, omenil pa je poskus, da bi odšlo bistveno več poslancev in poslank, kot jih je v resnici odšlo. "Za zdaj se je večina odločila, da še vztrajamo v poslanskem klubu LDS, prihodnost pa bo pokazala, ali bomo lahko delovali skupaj ali ne," je še dodal.