Lončar je kolegij seznanil tudi z dogovorom z RTV Slovenija o sodelovanju pri vzpostavljanju 3., "parlamentarnega" televizijskega programa. Dogovor bo Lončar z generalnim direktorjem RTV Slovenija Antonom Guzejem predvidoma podpisal že prihodnji teden.

Državni zbor prevzel stroške opreme

Ti dve, pod točko razno obravnavani zadevi na videz nimata nič skupnega. Šele podrobno branje dogovora o sodelovanju z nacionalno televizijo razkrije, da odobreno zvišanja vsote denarja za omenjeno načrtovano obnovo prostorov na nasprotni strani od uradnega vhoda v parlament pomeni, da je državni zbor prevzel stroške opreme, potrebne za neposredne prenose iz parlamenta. Doslej so v vodstvu parlamenta zatrjevali, da je zakonom o RTV Slovenija predvideni parlamentarni televizijski program obveznost RTV.

Državni zbor pa naj bi dal na razpolago le prostore, od koder bo RTV prenašala seje, in svoj že obstoječi režijski studio. Po novem je predvideno, da nacionalka prispeva le tehnike in novinarje oziroma urednico - v dogovoru je zapisano tudi, da se državni zbor ne bo vtikal v to, katera seja zbora, komisije ali odbora se bo neposredno prenašala in katera le v (skrajšanem?) posnetku - državni zbor pa bo za prenose ustrezno prezidal in opremil dve dvorani s skupaj sedmimi daljinsko vodenimi kamerami, ustrezno osvetlitvijo in zračenjem, avlo med dvoranama, zagotovil dve opremljeni video režiji v kleti z ustreznimi povezavami do že obstoječe režije, od koder so že zdaj potekali neposredni prenosi. Poleg tega se je državni zbor zavezal poskrbeti še za dve komentatorski kabini na balkonu velike dvorane in kamere ter drugo opremo za neposredne prenose iz prostora za tiskovne konferenc in izjave.

Kadilnica za poslance in zeleno dvorišče

Zaradi televizijskih prenosov bo 30 sedežev v večji dvorani razporejenih v obliki elipse in ne stopničasto, kot je bilo načrtovano prej. V vogalih dvorane bodo še trije trisedi in na stenah štirje plazma zasloni. V manjši dvorano bo krožno razporejenih 19 sedežev, v vogalih pa še po trije dvosedi. V avli bodo oblazinjene klopi, javnim očem skrito in do zdaj zgolj dostavi namenjeno dvorišče državnega parlamenta nameravajo ozeleniti in tam urediti kadilnico ter prostor za odmor poslancev med sejami. Dela naj bi začeli že maja letos, dvorani in vse drugo pa naj bi bilo nared sredi septembra. V vodstvu parlamenta ocenjujejo, da jih bo vse skupaj stalo med 1,460.525 in 1,669.170 evri (350 do 400 milijonov tolarjev). Na ta račun bodo zmanjšali predvidene vsote denarja za obnovo in opremo drugih prostorov.