Na ustavnem sodišču so v obrazložitev zapisali, da DZ in vlada menita, da predlog za začasno zadržanje ni utemeljen. Zakon o financiranju občin je začel veljati 1. januarja letos. Sistem financiranja občin je navezan na predpise, ki urejajo državni proračun za posamezno leto in ki so se začeli za leto 2007 uporabljati prav tako s 1. januarjem 2007. Zadržanje celotnega zakona bi pomenilo, da financiranje občin ni urejeno. Zato bi bilo treba v primeru morebitnega zadržanja z načinom izvršitve te odločitve vzpostaviti uporabo prej veljavnega zakona o financiranju občin, piše v obrazložitvi ustavnega sodišča.

Janković: Upam da bo prevladal razum

Ljubljanski župan Zoran Janković je trdno prepričan, da bo prevladal razum, tako v čustvih kot v proračunu. Ponovil je, da se mora ta zakon, ki je Ljubljani odvzel 56,8 milijona evrov, popraviti. To je po Jankovićevih besedah mogoče ali v dogovoru z vlado ali pa preko ustavnega sodišča.

"Zelo vesel bi bil, če bi bilo to narejeno v dogovoru z vlado," je dejal župan. Ocenil je, da sklep ustavnega sodišča ne bo vplival na pogovore z vlado, in pojasnil, da je terminski plan srečanj s posameznimi ministrstvi določen. Opravili so razgovore pri treh ministrih in tudi sklepi, ki se pripravljajo na osnovi razgovorov, so po Jankovićevih besedah operativni.

Ustavno sodišče zakona ni zadržalo

Ustavno sodišče je soglasno zavrnilo predlog štirih občin na čelu z Ljubljano, naj se do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži izvrševanje zakona o financiranju občin. Je pa ustavno sodišče sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

Občine: Zakon je neustaven

Mestna občina Ljubljana, občina Trzin, Šempeter-Vrtojba in Log-Dragomer so 19. januarja na ustavno sodišče vložile zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o financiranju občin, ustavnemu sodišču pa so predlagale še začasno zadržanje zakona in prednostno obravnavo, saj je navedeni zakon po njihovem mnenju neustaven.

US: Zadržanje zakona bi povzročilo škodo

Glede na to ustavno sodišče ocenjuje, da bi morebitno zadržanje izvrševanja zakona povzročilo težko popravljive škodljive posledice za celoten sistem financiranja javne porabe, v primeru nadaljevanja izvrševanja zakona pa škodljive posledice niso nepopravljive.

O primeru bodo odločali prednostno

Ob morebitni ugoditvi zahtevi ali njenemu delu bi jih bilo mogoče odpraviti v okviru sicer predvidenega sistema nakazovanja občinskih prihodkov. Glede na navedeno je ustavno sodišče predlog za začasno zadržanje zavrnilo.