"Govorjenje o sredstvih EU, ki bi jih lahko vključili v letošnji proračun, je politična floskula, saj zahteva že pripravljene projekte in sodelovanje vlade. Zato smo v osnutku predvideli tri milijone evrov za izdelavo projektne dokumentacije, ki bo omogočila pridobivanje evropskih sredstev," je ob predstavitvi letošnjega proračuna opozoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Kljub temu je na evropska sredstva kot enega bistvenih virov dodatnega financiranja opozoril Dimitrij Kovačič, mestni svetnik SDS, ki je menil, da bi lahko MOL izpad zaradi ZFO nadomestila tudi z zasebnim kapitalom, znižanjem stroškov in sredstvi, ki bodo na voljo v okviru zakona o financiranju občin.

Na dodatna sredstva iz EU ne moremo računati, če vlada ne podpre projektov, ki jih je pripravila mestna uprava, je Kovačiča opozoril Roman Jakič z Liste Zorana Jankovića. Zato je župan dejal, da so premieru Janezu Janši 7. februarja poslali uradni predlog, da vlada za obdobje od 2007 do 2013 uvrsti MOL v nacionalni strateški referenčni okvir za pridobitev 315 milijonov evrov evropskih sredstev.

Sledilo je veliko očitkov, kako se z letošnjim proračunom zmanjšujejo sredstva za izobraževanje, kulturo, zdravstvo, socialo, šport in društva. Manj je bilo predlogov, kje bi lahko dobili dodatni denar za njihovo financiranje. Še najbolj konkretna sta bila Kovačič, ki je na primer menil, da Ljubljana ne potrebuje svojega glasila, in Marjeta Vesel Valentinčič (LDS), ki je opozorila na več kot 300.000 evrov za programe EKO šole. Ob tem je poudarila, da je nenavadno, da bodo te programe izvajali pod azbestnimi strehami, za sanacijo katerih je letos namenjenega bistveno manj denarja kot v prejšnjih letih.