Župan prihaja na Gregorčičevo z zahtevo za ustavno presojo novega zakona o financiranju občin v žepu, ki bo po njegovih izračunih samo letos mestno blagajno izpraznila za 57 milijonov evrov. Občinska izhodišča za pogajanja o sklenitvi dogovora o glavnem mestu so jasna, od države županstvo v obliki splošnih ali namenskih dotacij pričakuje nadomestitev izpada sredstev, ki jih prinaša novo financiranje občin, za posebne naloge glavnega mesta pa še 62,59 milijona evrov na leto v obdobju do leta 2009. Skupno je torej v igri 245 milijonov evrov oziroma en proračun mesta.

Poleg denarne injekcije Janković od države pričakuje tudi sofinanciranje gradnje športne, prometne in komunalne infrastrukture. Med večje projekte lahko uvrstimo športno središče s stadionom in dvorano v Stožicah, gimnastični center na Viču, obnovo plavalnega stadiona Ilirija, notranji cestni obroč, poglobitev železnice, tramvaj ter obnovo kanalizacijskega omrežja in njegovo dograditev na gosto poseljenih območjih. V zameno Mestna občina

Ljubljana (MOL) državi obljublja pomoč pri reševanju prostorskih težav državnih organov, kar je ena temeljnih zahtev vladnih pogajalskih izhodišč. Če ta primerjamo z občinskimi, ugotovimo, da so Jankovićeva pričakovanja pred sestankom z Janšo precej višja, mesto pa bi v primeru neuspelih pogajanj potegnilo krajšo.

Če namreč držijo trditve, zapisane v mestnih izhodiščih, da je zaradi novega zakona o financiranju občin ogroženo celo delovanje organov na področjih varstva okolja, urejanja in rabe prostora, javne varnosti, prometne varnosti in zagotavljanja javnih služb, so brez tega denarja pod vprašajem tudi vsi razvojni načrti, ki jih napoveduje ljubljanski župan.