V časopisu Dnevnik smo objavili dokaze, da država za 258 milijona evrov kupuje le 110 oklepnikov z vso predvidena konfiguracijo, in ne 135 kot je na začetku zagotavljal minister.

Opozicija predlaga tri sklepe

Skupina opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Anton Anderličem (LDS) je zato za izredno sejo predlagala tri sklepe. DZ naj bi opozoril vlado, da je Erjavec ravnal nesprejemljivo ter da je nedvomno zavajal državni zbor in javnost glede cene. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Odbor sprejel nasprotne sklepe od koalicije

Po dveurni razpravi pa je odbor sprejel ravno nasprotne sklepe koalicije, ki sicer večinoma sledijo stališču vlade in navedbam ministra Erjavca. Tako je odbor ugotovil, da je bil nakup oklepnikov načrtovan že v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki je bil sprejet v letu 2004.

Izgovarjanje na spremenjene cilje Nata

Ob tem je odbor tudi ugotovil, da je nakup 25 oklepnikov, ki je predmet spora in očitkov opozicije, povezan s spremenjenimi cilji zveze NATO, ki so bili sprejeti lani. Koalicijski poslanci so na vprašanja opozicijskih članov odbora glede cene teh 25 oklepnikov odgovarjali, da se bo njihova dobava vršila zlasti v letih 2012 oz. 2013, zato je težko napovedati ceno oklepnikov čez slabih sedem let.

"Minister je omogočil ustrezen nadzor"

Matični odbor je tudi prisluhnil pojasnilom ministra in sprejel še sklep, ki ugotavlja, da je minister omogočil ustrezen nadzor in ni zavajal državnega zbora in javnosti, ker je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji.