Potem pa se je vendarle odločil za 15. Tako se je izognil možnosti, da bi mu minister Erjavec na valentinovo podaril kakšen cvet ali pa čokoladno srce, o čemer je malo za šalo sicer že bil govor na nekem sprejemu pretekli teden.Minister Erjavec je napovedal, da bo izredno sejo izkoristil tudi za predstavitev nekaterih vojaških nakupov iz preteklosti. Toda, ko smo obrambno ministrstvo povprašali o stroških nekaterih velikih vojaških nakupov, smo dobili nepričakovan odgovor: "Podatki, za katere sprašujete, kot zbirni podatki predstavljajo določeno stopnjo tajnosti in vam jih zato žal ne moremo posredovati." Nenavadno.

Nakup oklepnikov 8x8 je danes ena najbolj vročih tem v Sloveniji. Že v preteklosti so se slovenski orožarski posli dogajali precej nepregledno in tudi neracionalno. Porabljene so bile desetine milijard nekdanjih tolarjev, za katere se je že čez nekaj let pokazalo, da je bil denar vržen skozi okno. To niso več ugibanja, ampak dejstvo, dokaze pa je prinesla zgodovina. Danes lahko nedvoumno dokažemo, kateri dragi vojaški nakupi so bili zgrešeni. Koliko denarja je bilo tako porabljeno, pa bralstvu ne moremo prikazati, ker minister Erjavec te podatke skriva.

Katalog napačnih nakupov

Obnova 30 starih sovjetskih tankov T 55

Cena: 52 milijonov evrov.

Obrambni minister: Jelko Kacin.

V letih 1995 in 1996 se je ministrstvo za obrambo odločilo obnoviti 45 tankov T 55, ki jih je v Sloveniji pustila JLA. Načrti so bili veliki, saj naj bi imela Slovenija štiri tankovske bataljone - dva na prenovljenih T 55 in dva na novejših M 84. Omenjenih 30 tankov so obnovili leta 2001 in jih slovesno zapeljali v garaže vojašnice v Mariboru. To je bilo vse. Kmalu je padla odločitev, da Slovenija tankovskih enot sploh ne bo imela. Zato so po petih letih drago obnovljene tanke preselili v Pivko, kjer skupaj z drugimi čakajo na razrez. Posel s tanki so izpeljali Izraelci. Ministrstvo se je leta 2001 pohvalilo, da je to prva uspešna tovrstna modernizacija teh starih tankov na svetu.

Nakup in nadgradnja 12 propelerskih letal pilatus

Cena: skupna vrednost neznana, nadgradnja okoli 50 milijonov evrov.

Obrambni minister: Jelko Kacin.

Sredi 90. let je padla odločitev za nakup 12 šolskih letal pilatus. Obrazložitev: Slovenija želi ohraniti odlične vojaške pilote, ki so prebegnili iz JLA. Ker so bili večinoma piloti reaktivnih letal, so čez nekaj let pilatuse, ki so sicer turbopropelerska letala, nadgradili z avioniko vojaških lovcev. Posel dobijo Izraelci. Nadgradnja je uspela, povedo v vojski in napovedo, da je to nekaj izrednega, tako rekoč revolucija v vojaškem šolskem letalstvu, ker bodo piloti lahko leteli na propelerskih letalih z vsemi instrumenti iz reaktivnih. To zelo zmanjša stroške šolanja, povedo. Slišimo lahko tudi, da bi takšna nadgradnja zelo zanimala velike vojske, kot je denimo ameriška. Slovenija jim bo ta patent prodala, posli bodo veliki, se glasijo obljube. Do danes iz vsega skupaj ni bilo nič. Pilatusi danes brez prave uporabne vrednosti stojijo v Cerkljah ob Krki, vse več pilotov pa odhaja v civilno službo.

Baterija protiletalskega sistema roland

Cena: okoli 25 milijonov evrov.

Obrambni minister: Franci Demšar.

Ob odhodu je JLA iz Slovenije odpeljala praktično vso omembe vredno zračno obrambo. Ostali so samo prenosni raketni sistemi kratkega dosega. Nakup raketne baterije zastarelega sistem roland od nemške vojske, ki ga umika iz uporabe, je bil javnosti predstavljen kot dramatičen napredek na področju zračne obrambe. V resnici pa je šlo spet za sistem kratkega dosega, ki je nameščen na dolgih težkih tovornjakih in ga je Nemčija uporabljala za obrambo mornariških oporišč. Nekaj precej neustreznega za konfiguracijo slovenskega terena. Nemška kopenska vojska ima ta sistem na goseničarjih.

Tri baterije (18) havbic 155 mm

Cena: neznana.

Obrambni minister: Jelko Kacin.

Ko je slovenska vojska dobila težke izraelske havbice, so povedali, da lahko s strelišča pri Postojni zadenejo Ljubljano, Reko ali Trst, kar je bil dokaz, da se je slovenska ognjena moč zares povečala. Že na prvi večji vaji pa se je pokazalo, da to zahteva svoj davek. Havbice so vlečne in zanje so morali kupiti ene večjih mercedesovih vlačilcev. Slabost se je pokazala na vaji Odločen odgovor - zaradi svoje teže so se pogrezale v razmočena polja vzhodne Slovenije. Poleg tega moderno bojevanje zahteva samovozne havbice, ki so hitro premestljive, da jih nasprotnik težje uniči.

Vojaška bolnišnica ROLE 2

Cena: med 9 in 10 milijonov evrov.

Obrambni minister Anton Grizold.

Leta 2004 je ministrstvo za obrambo kupilo veliko mobilno vojaško bolnišnico ROLE 2, v sklopu katere so tudi operacijska dvorana, rentgen... Kot kaže zdaj, je bil nakup povsem nesmotrn. ROLE 2 je bolnišnica, namenjena brigadni ravni, Slovenija pa bo v tujino pošiljala samo enote do ranga bataljona. ROLE 2 je za potrebe SV enostavno prevelika. Zato zdaj kupujejo še dve bolnišnici nekoliko manjše izvedbe, ROLE pa neuporabljena stoji v prekmurskem Rakičanu.

76 kolesnih oklepnikov 6x6 valuk

Cena: neznana.

Obrambni ministri: Tit Turnšek, Franci Demšar, Anton Grizold.

Kolesni oklepniki so postali trend v sodobnem urbanem bojevanju. Toda lahki triosovni oklepniki, kamor sodi tudi valuk 6x6, imajo premajhne zmogljivosti in zaščito. Zato Slovenija zdaj kupuje štiriosovne oklepnike. Izbran je bil AMV 8x8 finskega proizvajalca Patria. Celoten nakup bo po naših izračunih stal okoli 300 milijonov evrov. Ker pa so valuki že tukaj, je morala vojska poiskati alternativo, da ne bi bilo treba tudi njih "namočiti v mast", kot so to naredili s tanki. Našli so salomonsko rešitev. Slovenija naj bi sicer imela tri identične bataljone, vse na kolesnikih 8x8, zdaj pa so se odločili, da bosta na večjih oklepnikih samo dva (mariborski in ljubljanski), bataljon iz Celja pa bo ostal na valukih. Improvizacija, zaradi katere glavni trije bataljoni ne bodo izmenljivi, kar je bil osnovni namen.

To so najpomembnejši zgrešeni vojaški nakupi iz preteklosti. Če namerava minister Erjavec na četrtkovi izredni seji razpravljati tudi o tem, bo to prvovrstna priložnost, da dobimo odgovore na vprašanja, ki so odprta že nekaj let. Toda hkrati je treba povedati, da napake iz preteklosti ne opravičujejo zavajanja in sprenevedanja, ki si ga je pri nakupu patrij privoščil minister Erjavec.

Po dosedanjih izkušnjah je namreč prav mogoče, da se bodo tudi patrie čez pet, sedem let, ko bo znanih več dejstev, znašle na seznamu zgrešenih nakupov. Če bo tako, bomo takrat spomnili javnost, kdo je bil leta 2007 minister za obrambo.