Največ napak pri pisanju življenjepisa po izsledkih omenjene raziskave naredijo kandidati, stari od 21 do 25 let, ženske naj bi bile pri pisanju v povprečju bolj natančne. Po mnenju strokovnjakov morajo iskalci zaposlitve usvojiti osnove pisanja življenjepisa, če ne želijo zamuditi priložnosti priti korak bliže službi, za katero imajo sicer vse potrebne kvalifikacije in izkušnje.

Po mnenju Damjana Palčiča, strokovnjaka za pripravo in pregled življenjepisov v podjetju Mojedelo.com, se s povečevanjem povpraševanja potreb podjetij po ustreznih kadrih, z vedno novim odpiranjem delovnih mest in s povečevanjem mobilnosti karierno usmerjenih posameznikov, ki jih narekujejo konkurenčne razmere na trgu, zavest za bolj učinkovito izdelavo pisnih predstavitev ves čas povečuje. "Ali smo Slovenci učinkovitejši pri pisanju prošenj v primerjavi z drugimi posamezniki iz tujine, je sicer težko reči. Vendar zagotovo prihaja do pozitivnih premikov, saj denimo za kandidaturo za delo v vsaki izmed držav članic EU zahtevajo predpisano obliko evropskega CV Europass. Poleg tega po naši raziskavi večina iskalcev dela v Sloveniji dobi zaposlitev po manj kot petih intervjujih, kar pomeni, da tudi njihovi življenjepisi funkcionirajo," razlaga Palčič.

Tudi v Adeccu zadnje čase opažajo, da se Slovenci pisanja življenjepisa lotevajo veliko bolj profesionalno kot nekoč. "Na internetnih straneh in portalih se je pojavila poplava nasvetov, primerov uspešnih življenjepisov in drugih smernic na to tematiko, ki jih iskalci zaposlitev s pridom uporabljajo. Če bi iskali razlike v slogu in obliki pisanja življenjepisov med različnimi skupinami iskalcev zaposlitve, lahko rečemo, da se razlikujejo po obliki in profesionalnosti predvsem življenjepisi med ljudmi z različnimi stopnjami izobrazbe," razlaga Maja Murko, direktorica iskanja in selekcije kadrov.

Kot še meni Palčič, so osnovne napake pisanja življenjepisa neprimerna kandidatura, oblika in vsebina: "Delodajalce moti prejemanje prošenj kandidatov, ki niti približno ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev za prevzem delovnega mesta, a se na oglas vseeno prijavijo. Poleg tega delodajalci nimajo več časa temeljito brati življenjepisov, niso več leposlovno razpoloženi in jih od predolgih povedi praviloma začne boleti glava." Pravopisne napake lahko ta vtis še bistveno poslabšajo. "Pomembno je, da delodajalec v čim krajšem času v življenjepisu razbere vse tiste bistvene informacije, ki jih išče pri kandidatu. Potrebna je torej bolj tabelarna oblika življenjepisa, razdeljena na vsebinska področja, kjer glavni argumen ti, nanizani v odstavkih, izstopajo in jih je mogoče hitro najti. Argumenti morajo biti dosedanje delo, dosežki, izkušnje, znanja in sposobnosti, ki lahko rešujejo probleme delodajalca ali pa vsaj nakazujejo, da bi bile lahko koristne za delodajalca," svetuje Palčič. Pogosto manjkajo tudi kontaktni podatki in kronološko zaporedje vseh dosedanjih zaposlitev z letnicami, značilno pa je tudi pisanje splošnega življenjepisa za vsa delovna mesta (vsako delovno mesto zahteva drugačen pristop).

"Življenjepis je le vstopnica za intervju, prva stopnička na poti k zaposlitvi, zato je zelo pomembno, da je napisan ustrezno, saj prvega vtisa pri delodajalcu ni mogoče zlahka popraviti," pravi Palčič, Murkova pa opozarja, da je treba namesto dolge zgodbe napisati kronološki življenjepis: "Na internetu se pojavljajo tudi tako imenovani megauspešni življenjepisi, ki zagotavljajo takojšnjo zaposlitev. Tovrstni primeri slonijo na 'pravljici', ki jo iskalec zaposlitve napiše o sebi, v njej pa je treba z veliko večjim naporom iskati podatke, ki jih kadrovik išče."