Visoka podpora vladnim ekipam v decembrskih mesecih je sicer običajna, ta fenomen pa povezujemo z optimističnim razpoloženjem, ki je značilno za prednovoletno obdobje. Naše dolgoletne raziskave kažejo, da vlade, vladajoče stranke in vodilne politike ljudje tik pred koncem leta ocenjujejo bistveno bolje kot čez leto. Tako je decembra leta 1999 tedanja vlada Janeza Drnovška zabeležila 61,9-odstotno podporo, leto dni kasneje 75,3-odstotno, leta 2001 je podpora politiki vlade znašala 65,8 odstotka. Leta 2002 (Ropova vlada) je bila podpora 70,8-odstotna, decembra 2003 58,5-odstotna, čez leto dni (Janševa vlada) je znašala 69,2 odstotka in lani 44,6 odstotka (podrobne preglednice podpore vladi objavljamo na naši spletni strani www.dnevnik.si).

LDS, po številu poslancev najmočnejša opozicijska stranka, tudi tokrat ni najmočnejša opozicijska stranka po politični preferenci. Za to, da bi volili LDS, se je med anketo izreklo 10,1 odstotka respondentov, Socialne demokrate pa je za svojo volilni izbiro navedlo 13,8 odstotka respondentov. Nizko volilno podporo ima tudi NSi; njenih 2,7 odstotka je tokrat s 3,2 odstotka presegla celo upokojenska stranka DeSUS, ki jo javnomnenjske ankete sicer komaj zaznavajo.

V strukturi volilcev, ki med anketiranjem vedo ali povedo, katero stranko bi volili (med tako imenovanimi opredeljeni volilci) ima SDS 39,5 odstotka glasov, volilna podpora opredeljenih volilcev vseh vladnih strank skupaj pa je enaka deležu podpore politiki vlade. Volilna podpora LDS je v strukturi opredeljenih volilcev za približno deset odstotkov nižja, kot je bila januarja letos, SD pa ima dobre tri odstotke več glasov, kot jih je imela na začetku leta 2006.