Člani sveta so tudi ugotovili, da vodstvo RTV Slovenija ni spoštovalo običajnih predpisanih postopkov, saj je novinarka prejela le neformalno ustno in pisno obvestilo, da ne bo več opravljala dosedanjih nalog. Direktor TV Slovenija Jože Možina in v. d. odgovornega urednika informativnega programa Rajko Gerič sta takšnim trditvam nasprotovala, Gerič z argumentom, da ima novinarka še vedno isto pogodbo in prejema enako plačo, edini razlog za premestitev Petrovčičeve pa je bilo njeno slabo delo.

Vida Petrovčič je dejala, da so ocene o slabem delu na dan prišle po njenem komentarju Bajukovega ravnanja, prej pa negativnega mnenja o svojem delu ni nikoli slišala. Zato ni dvomila, da je njen suspenz posledica političnega kaznovanja. Člani sveta so se dotaknili tudi programskoprodukcijskega načrta RTV. Dr. Ivan Bratko je poudaril, da je v programski shemi "podhranjena" znanost, Jože Snoj pa ni mogel mimo upadajoče kvalitete programov, pri čemer je kot izrazito slab izdelek izpostavil oddajo Piramida. Tanja Lesničar-Pučko je dodala, da gre poleg tega za oddajo, ki promovira najslabšo, hujskaško poulično politiko, kar je v izrecnem nasprotju s smernicami programskih standardov. Predstavnica RTS Tatjana Pirc pa je opozorila, da so prav v tej oddaji pogosto kršeni sveže sprejeti programski standardi hiše.

Radio z zavoro

Novinarji Radia Slovenija nameravajo direktorja Radia Vinka Vasleta ter v. d. urednika informativnega programa Matjaža Erznožnika uradno pozvati, naj pojasnita, zakaj dopisniki niso smeli intenzivno poročati o dogodkih v Ambrusu in zakaj prispevek iz Novega mesta, ki je bil poslan za sobotni radijski dnevnik, ni bil objavljen. Radio je prvo obširnejše poročilo objavil šele v nedeljo popoldan.

Matjaž Erznožnik je, še preden se je novinarski kolektiv odločil za poziv, takšno opažanje zavrnil in namignil, da je bila intenzivnost poročanja podrejena korektnosti. "Naš radio ni razširjal rasne nestrpnosti," je povedal. "Poslušalci so bili obveščeni vsako uro sproti, res pa je, da nismo objavljali triminutnih prispevkov." Nenavadno je, da nacionalni Radio ni intenzivno uporabil domače dopisniške mreže. Radio je medij, ki mora o dogodkih poročati prvi, menijo radijski novinarji. Kot smo izvedeli, se sprašujejo, ali ni prepoved priletela "od zgoraj".

Več vlog kot sredstev


Gregor Jurak, direktor Fundacije za šport, je včeraj povedal, da je na razpis za sofinanciranje športnih organizacij za leto 2007 prispelo 1214 vlog v skupni vrednosti skoraj 41 milijonov evrov. Razpisana sredstva znašajo 8,3 milijona evrov. Zaprošena sredstva za gradnjo športnih objektov znašajo 25,3 milijona evrov, kar je šestkrat več od razpisanih.

Še večji razkorak je pri programih za otroke in mladino ter športni rekreaciji, kjer so športne organizacije zaprosile za 4,4 milijona evrov, medtem ko jih je Fundacija razpisala le v višini pol milijona evrov. "Pričakovanja nekaterih nacionalnih panožnih zvez so nerealna. Fundacija mnogim zahtevkom sploh ne bo mogla ugoditi, ostalim pa le v zmanjšanem obsegu," ocenjuje Jurak. Svet fundacije bo pripravil predlog za delitev sredstev predvidoma do 28. februarja.